SuPerin puheenjohtaja syyttää – ”Työnantajat painostavat työntekijöitä, vaikka lakonuhka on päällä”

Ensimmäisen lakkovaroituksen mukaan lakko alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3.2018.

Ensimmäisen lakkovaroituksen mukaan lakko alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3.2018. (Kuva Fotolia)

Lakkovaroitukset on jätetty yksityiselle varhaiskasvatusalalle ja yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

TYÖRIIDAT Suurissa hoiva-alan yrityksissä järjestetään maaliskuussa kolme vajaan kahden vuorokauden mittaista lakkoa, jos alan neuvotteluissa ei synny neuvottelutulosta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyrmistynyt työnantajien suhtautumisesta lakonuhkaan. Lakkovaroitukset on jätetty yksityiselle varhaiskasvatusalalle ja yksityiselle sosiaalipalvelualalle, jonka piirissä ovat muun muassa hoivapalvelut.

SuPer on yksityisen sosiaalipalvelualan suurin yksittäinen liitto. Paavolan mukaan työnantajat kyselevät työntekijöiltä liittoon kuulumisesta ja kertovat, ettei työntekijöiden tarvitse osallistua lakkoon. Paavola toteaa, että liittoon kuulumista ja lakkoon osallistumista ei tarvitse ilmoittaa työnantajalle.

– On röyhkeää, että työnantaja vetoaa työntekijöiden etiikkaan laillisissa työtaistelutoimissa. Työnantajan kuuluu huolehtia siitä, että työntekijöille maksetaan asianmukaista palkkaa, työehtosopimuksia noudatetaan ja henkilökuntaa on riittävästi, puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Työnantajapuoli katkaisi neuvottelut 15. helmikuuta ja liitot sanovat antaneensa lakkovaroitukset neuvotteluja vauhdittamaan. Työntekijäliitot kertovat tavoitteena olevan palkkaohjelma, jolla korjataan palkkaero verrattuna kuntapuolen palkkoihin, nollasopimusten käytön rajaaminen sekä luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytysten parantaminen.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo vauhdittaa sovittelussa olevia neuvotteluja merkittävillä tukitoimilla, jotka on tarkoitus toteuttaa ensi viikolla.

– Valmistaudumme tuntuviin tukitoimiin, jotta valtakunnansovittelijan toimistossa oleviin työriitoihin saataisiin viimein ratkaisu. Perjantaina 2. maaliskuuta meillä on hallituksen päätös siitä, mikä ala ensi viikolla lähtee ensimmäisenä tukemaan sovittelun alla olevia sopimuksia, kertoo JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch.

Valtakunnansovittelijan toimistossa soviteltavana ovat tällä hetkellä yksityisen sosiaalipalvelualan lisäksi yliopistot sekä yksityinen opetusala ja ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset.

Ensimmäisen lakkovaroituksen mukaan lakko alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7.3.2018, toisen lakkovaroituksen mukaan lakko laajenee 12.3. Attendon ja Mehiläisen toimipisteisiin, 14.3. Esperin ja Pihlajalinnan toimipisteisiin sekä 19.3. Vetrean, Helsingin diakonissalaitoksen hoivan, VTKL-palveluiden, Helsingin diakonissalaitoksen säätiön ja Invalidiliiton asumispalvelujen toimipisteisiin

Lakon piiristä on rajattu pois hengityshalvauspotilaiden hoito. SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Kommentoi Facebookissa