Susijengi aloittaa EM-karsinnat vasta ensi vuonna – Lauri Markkanen ei mukana

Susijengin seuraavana haasteena on selviytyä mukaan 2022 EM-kisoihin.

Susijengin seuraavana haasteena on selviytyä mukaan 2022 EM-kisoihin. (Kuva AOP)

Susijengin seuraavat tosipelit alkavat vasta helmikuussa.

KORIPALLO Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on tiedottanut muutoksista karsintapelien aikatauluista vuoden 2021 miesten EM-turnaukseen. Muutosten myötä karsinnat eivät alakaan ensi syksynä, kuten oli suunniteltu, vaan vasta helmikuussa 2020.

FIBA:n päätöksen myötä joukkueet pelaavat kaksi karsintaottelua kussakin kolmessa ikkunassa, jotka pelataan helmikuussa 2020, marras-joulukuussa 2020 ja helmikuussa 2021. Joukkueet jaetaan EM-karsinnoissa neljän joukkueen lohkoihin, joten karsinnat käsittävät kuusi ottelukierrosta. Lohkoarvonnat järjestetään 22. heinäkuuta.

Suomen Susijengi on ollut mukana peräti neljässä perättäisessä EM-turnauksessa vuodesta 2011 lähtien. Joka kerta Susijengi on edennyt 16 parhaan joukkoon.

Suomen arvokisaputki katkesi tänä vuonna. Susijengi jäi MM-jatkokarsinnassa lohkonsa neloseksi ja jäi Kiinassa pelattavasta MM-turnauksesta niukasti rannalle. Kisoihin menivät lohkon kolme parasta joukkuetta, Ranska, Tshekki ja Venäjä.

FIBA:n MM-karsintasysteemissä Susijengi kärsi siitä, että Euroliigaa pelattiin MM-karsintojen kanssa samaan aikaan. Petteri Koponen oli sivussa useammasta ottelusta. NBA-tähti Lauri Markkanen nähtiin vain kahdessa ottelussa.

Markkanen ei NBA-velvoitteidensa takia pääse EM-karsinnoissa tositoimiin. EM-kisoissa 2021 hän on kyllä edustuskelpoinen, jos Suomi kisoihin selviää.

Toistaiseksi ei ole tietoa, saavatko Euroliigan pelaajat osallistua EM-karsintoihin. Euroliigaa pelataan EM-karsintojen kanssa päällekkäin, eikä kumpikaan osapuoli ole suostunut kompromissiin. Suomen kaltainen pienempi koripallomaa kärsii tilanteesta kapeamman pelaajamateriaalinsa takia.

FIBA:n päätös järjestää EM-kisat vain joka neljäs vuosi haittaa sekin Susijengi-buumia. Kun arvokisoja pelataan harvemmin, saa maajoukkuekoripallo myös vähemmän mediatilaa.

Toisaalta arvokisoista ei tule jatkossa inflaatiotapahtumaa. EM-kisoihin saadaan varmasti mukaan enemmän NBA-pelaajia. Kisojen urheilullinen arvo kohenee.

Vuoden 2021 EM-kisajärjestäjät valitaan 15. heinäkuuta. Kisoja hakevat Tshekki, Viro, Saksa, Unkari, Italia, Georgia ja Slovenia. Neljä kisajärjestäjää valitaan.

Vuoden 2021 jälkeen Susijengin seuraava arvokisamahdollisuus on 2023 MM-kisoissa. Se turnaus pelataan Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Yhdysvaltojen ”b-joukkue” ylivoimainen suosikki – NBA:n supertähtiä Kiinaan MM-turnaukseen

Kommentoi Facebookissa