Yhdysvaltojen ”b-joukkue” ylivoimainen suosikki – NBA:n supertähtiä Kiinaan MM-turnaukseen

NBA-supertähti James Harden nähdään tositoimissa myös koripallon MM-kisoissa Kiinassa

NBA-supertähti James Harden nähdään tositoimissa myös koripallon MM-kisoissa Kiinassa. (Kuva AOP)

Yhdysvallat tuo koripallon MM-kisoihin kovan joukkueen, vaikka moni NBA-tähti jättääkin kekkerit väliin.

KORIPALLO Koripallon MM-turnaus pelataan ensi syyskuussa Kiinassa. Mukana on 32 joukkuetta, mutta mestarisuosikkeja vain yksi.

Koriksen mahtimaa Yhdysvallat on ilmoittanut leiriryhmänsä. Moni supertähti, kuten LeBron James, jättää MM-kisat väliin. Yhdysvaltain absoluuttisesti parhaasta ryhmästä mukana on vain viisi tai kuusi pelaajaa.

NBA:n eliittiä Kiinaan matkaa silti. Yhdysvaltain MM-ryhmän ykköstähti on Houston Rocketsin takamies James Harden, joka on yksi kolmesta ehdokkaasta NBA:n tämän kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Muita kovia nimiä ovat New Orleans Pelicansissa laitahyökkääjänä ja sentterinä pelaava Anthony Davis sekä Portland Trail Blazersin takamies Damian Lillard. He tuovat pelotetta mille tahansa joukkueelle.

Vaikka Yhdysvaltojen joukkueesta moni huippupelaaja on poissa, ei millään muulla maalla pitäisi olla jakoa amerikkalaisten kaatamiseen. Euroopan huippujoukkueet hyötyvät toki kansainvälisistä säännöistä, jotka sallivat paikkapuolustuksen. Kansainväliset säännöt tasoittavat piste-eroja.

NBA:n pelaajat ovat osallistuneet kansainvälisiin turnauksiin Barcelonan 1992 olympialaisista lähtien. Barcelonan legendaarinen Dream Team, jossa mukana olivat muun muassa Michael Jordan, Larry Bird ja Magic Johnson, on tulosten valossa yhä historian ylivoimaisin kansainvälisiin turnauksiin osallistunut NBA-joukkue.

Olympialaisissa Yhdysvallat on NBA-aikakaudella jäänyt kultamitaleitta Ateenassa 2004. Silloin Yhdysvallat ei osannut taktisesti hyödyntää kansainvälisiä sääntöjä, eikä joukkueessa ollut riittävän hyviä kaukoheittäjiä.

MM-kisoissa NBA-pelaajat debytoivat 1994 ja silloin Yhdysvallat voitti ylivoimaisesti. Vuonna 1998 NBA-pelaajat jäivät MM-kisoista pois työsulun takia ja MM-kultaa voitti tynkä-Jugoslavia, eli Serbia ja Montenegro. Vuonna 2002 Jugoslavia oli jälleen ykkönen pudotettuaan Yhdysvaltojen NBA-joukkueen jatkosta puolivälierissä. Yhdysvallat puolestaan hävisi vuonna 2006 välieräottelussa Kreikalle ja sai tyytyä pronssiin.

Vuoden 2006 MM-välierä on viimeinen ottelu, jonka Yhdysvallat on hävinnyt. Pekingin vuoden 2008 olympialaisissa, Turkin 2010 MM-kisoissa, Lontoon 2012 olympialaisissa, Espanjan 2014 MM-kisoissa ja Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa Yhdysvallat jyräsi kultamitaleille puhtaalla pelillä.

Kaikissa näissä turnauksissa Yhdysvaltoja valmensi yliopistovalmentajana paljon menestystä niittänyt Mike Krzyzewski. Vuoden 2019 MM-kisoissa hän ei ole enää päävalmentajana, mutta seuraajalta ei meriittejä puutu. Kiinan kisoissa Yhdysvaltoja luotsaava Gregg Popovich on voittanut San Antonio Spursin päävalmentajana viisi NBA-mestaruutta.

Popovichin uralle tulisi melkoinen tahra, jos Yhdysvallat ei mestaruutta voita. Hänellä on shakkilaudalla ylivoimaisesti parhaat pelinappulat.

Yhdysvaltojen NBA-joukkueen harjoitusleiri pidetään 5.-8. elokuuta Las Vegasissa. MM-kisat pelataan Kiinassa kahdeksassa eri kaupungissa 31. elokuuta – 15. syyskuuta. MM-kisoissa jaetaan myös paikkoja Tokion 2020 olympiakoripalloon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tuomarifarssi teki Formula ykköset naurettavaksi – kuninkuusluokan kriisi syvenee

USA:n leirimiehitys:

Harrison Barnes (Sacramento Kings)
Bradley Beal (Washington Wizards)
Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
Andre Drummond (Detroit Pistons)
Eric Gordon (Houston Rockets)
James Harden (Houston Rockets)
Tobias Harris (Philadelphia 76ers)
Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers)
Damian Lillard (Portland Trail Blazers)
Brook Lopez (Milwaukee Bucks)
Kevin Love (Cleveland Cavaliers)
Kyle Lowry (Toronto Raptors)
C.J. McCollum (Portland Trail Blazers)
Khris Middleton (Milwaukee Bucks)
Paul Millsap (Denver Nuggets)
Donovan Mitchell (Utah Jazz)
Jayson Tatum (Boston Celtics)
P.J. Tucker (Houston Rockets)
Myles Turner (Indiana Pacers)
Kemba Walker (Charlotte Hornets)

Kommentoi Facebookissa