Susijengin kapteeni ei pelkää nuorten vievän vielä pelipaikkaansa – ”Treenaan ja annan kaikkeni”

Susijengin kapteenina toimiminen merkitsee 198-senttiselle laitahyökkääjälle valtavasti.

Susijengin kapteenina toimiminen merkitsee 198-senttiselle laitahyökkääjälle valtavasti. (Kuva AOP)

Shawn Huff on tyytyväinen siihen, millä asenteella nuoriso on astunut maajoukkuetehtäviin.

KORIPALLO Suomen koripallomaajoukkueen EM-ehdokaslistalta löytyy monia nuoria lupaavia pelimiehiä, kuopuksenaan NBA-seura Chicago Bullsin 20-vuotias Lauri Markkanen. Muita pelaajia koripallon NBA-liigasta Susijengissä ei ole.

Tulokkaita EM-ehdokkaiden joukossa on peräti kuusi. Yhteensä 1990-luvulla syntyneitä pelaajia on mukana 20 miehen listalla 12. Joukkue on nuorenemassa. Siitä kertoo sekin, että heinäkuun puolivälissä nimetty ehdokasrinki on keski-iältään vajaat kaksi vuotta nuorempi kuin viime vuoden vastaava ryhmä.

Susijengin kapteeni Shawn Huff, 33, on tyytyväinen siihen, millä asenteella nuoriso on astunut maajoukkuetehtäviin.

– Tuntuu, että kaikki ovat tosi rentoja tyyppejä, hyvin epäitsekkäitä ja hyviä tyyppejä kentän ulkopuolella, niin on helppo pelata. Kyllä meillä kuitenkin on tätä runkoa tässä, ja minäkin olen nykyään vanhana tässä mukana, niin koetamme pitää niitä perinteitä joita meitä vanhemmat pelaajat näyttivät meille kun olimme nuoria pelaajia tässä joukkueessa, Huff sanoo.

Nuorten sisäänajossa helpottaa sekin, että maajoukkueen pelisysteemi on tuttu nuorisomaajoukkueista.

Saksan bundesliigaseura Frankfurt Skylinersissa uraansa ainakin ensi kauden jatkava Huff ei myönnä vielä pelkäävänsä pelipaikkansa puolesta, vaikka kilpailu minuuteista on kivikovaa.

– Pelaan niin kauan kuin pystyn. Treenaan ja annan kaikkeni. Siinä vaiheessa kun joku tulee ohitseni, olen iloinen ja luovutan ilomielin pelipaikkani. Mutta se tulee taistelemalla. Pelipaikoista ja peliminuuteista aina taistellaan joukkueen sisällä. Mitään ei anneta, kaikki ansaitaan, Huff selittää.

Ihan heti Huffia tuskin maajoukkueesta syrjäytetään. Konkarilla on iso vastuu niin kentällä kuin sen ulkopuolella johtajatasolla. Hänet valittiin Susijengin kapteeniksi kesällä 2015, kun Hanno Möttölä jäi sivuun.

Kuten kuvitella saattaa, kapteenina toimiminen merkitsee 198-senttiselle laitahyökkääjälle valtavasti.

– On kunnia olla tällaisten kavereiden kapteenina. Siinä ei paljoa tarvitse tehdä. Koitan vaan näyttää esimerkilläni, olla oma itseni ja tuoda sellaista tekemisen meininkiä ja asettaa rajoja. Voimme pitää hauskaa, mutta voimme samalla olla ammattimaisia ja tehdä sen hyvällä ryhdillä ja tyylillä.

Huff aloitti viime kauden Ranskan ProA:ssa, mutta ehti pelata vain 11 ottelua uudessa seurassaan ennen kuin sopimus irtisanottiin yhteisymmärryksessä. Heti vuodenvaihteen jälkeen uusi osoite löytyi suomalais-kanadalaisen Gordon Herbertin valmentamasta Frankfurt Skylinersista, joka kiinnitti suomalaisen joukkueeseen loppukauden sopimuksella. Keväällä seura päätti käyttää ”Huhvin” option tulevasta kaudesta.

Bundesliiga oli Huffille tuttu paikka pelata, sillä hän edusti MHP Riesen Ludqigsburgia kaudet 2013–16. Viime kaudella Huff kärsi pienistä vammoista. Nyt hän on kuitenkin pientä leiriväsymystä lukuun ottamatta hyvässä pelikunnossa.

– Kauden aikana on vähän vaikeaa kuntouttaa, kun pitää päästä pelikuntoon ja muuta. Se vaatii aina sen ajan. Se on hyvä kun kausi loppuu, niin siinä ehtii huilata paikat kuntoon ja aloittaa sen treenien oikealla tavalla, kun on niin paljon aikaa. Nyt voi sanoa, että leiriväsymystä lukuun ottamatta paikat ovat ihan kuosissa.

Susijengi aloittaa EM-urakkansa 31. elokuuta haastamalla hallitsevan MM- ja EM-pronssimitalistin Ranskan. Samassa lohkossa ovat myös Slovenia, Puola, Kreikka ja Islanti.

Kommentoi Facebookissa