Suuri osa suomalaisista syö ja juo kesällä epäterveellisemmin – hyvällä omallatunnolla

Kesällä suomalaisten grilleissä paistui yli kuusi miljoonaa kiloa makkaraa.

Kesällä suomalaisten grilleissä paistui yli kuusi miljoonaa kiloa makkaraa. (Kuva Fotolia)

Kyselyn perusteella jäätelö ja grillimakkara ovat kesälomalla suomalaisten suurimmat heikkoudet.

RUOKA Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoi syövänsä tai juovansa tavanomaista epäterveellisemmin kesällä. Epäterveellisemmästä ruokavaliosta nautitaan kuitenkin hyvällä omallatunnolla, sillä yli 70 prosenttia vastanneista ei kadu erityisemmin tai ollenkaan suuhun pistettyjä herkkuja.

Arjen katsaus -kyselyn on tilannut LähiTapiola, jolle Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on todennut, ettei ihmisen tarvitsekaan syödä koko ajan täydellisesti. Riittävän ja täydellisen terveellisen ruokavalion kyttääminen voi muodostua välillä suureksikin stressitekijäksi.

Kyselyn perusteella jäätelö ja grillimakkara ovat kesälomalla suomalaisten suurimmat heikkoudet. Miehet syövät kesälomallaan grillimakkaraa useammin kuin naiset, sillä yli puolet miehistä ja 44 prosenttia naisista nauttivat makkarasta. Jäätelö sen sijaan maistuu naisille miehiä paremmin, sillä 66 prosenttia naisista ja 52 prosenttia miehistä vastasi syövänsä jäätelöä.

Myös alle 25-vuotiaat herkuttelevat kesälomansa aikana mieluummin jäätelöllä, kuin esimerkiksi karamelleilla, hampurilaisilla tai ranskalaisilla, sillä 79 prosenttia nuorista syö jäätelöä tavanomaista enemmän.

Myös alkoholia ja virvoitusjuomia kulutetaan kesällä normaalia enemmän. Ruokailutottumukset pysyvät kuitenkin yli 60 prosentilla suomalaisista täysin samanlaisina, eikä kesä etenkään vanhemmilla kansalaisilla vie kohti epäterveellisempiä syömä- tai juomatapoja.

Osalle kesän päättyminen tarkoittaa terveellisempään ruokavalioon palaamista. Terveellisten ruoka-aineiden tuominen jonkun muun tilalle toimii lähtökohtana terveellisempään ruokavalioon palatessa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. 17.–23.5.2019 tehtyyn kyselyyn osallistui 1050 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/-3,1 prosenttiyksikköä.

Lue myös: Aikuisten ruokavalio on kaukana suositeltavasta – eväiden syönti työlounaalla on yleistä

Kommentoi Facebookissa