Suuri suomalainen taideväärennösvyyhti jatkuu – miljoonia oli tehtävissä ”vilpittömällä mielellä”

Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ellen Theslef… väärennöksiksi todettuja teoksia, jotka on onnistuttu myymään ostajille tuhansilla euroilla.

Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ellen Theslef… väärennöksiksi todettuja teoksia, jotka on onnistuttu myymään ostajille yhteensä sadoilla tuhansilla euroilla. (Kuva Poliisi)

Satojen taulujen taideväärennösjutun toisen vaiheen esitutkinta on valmistunut.

TAIDEVÄÄRENNÖKSET Keskusrikospoliisi on tutkinut useamman vuoden laajaa ja ammattimaista väärennetyn taiteen rikosvyyhtiä. Asiassa on jo aiemmin valmistunut tutkinnan ensimmäinen vaihe, jota on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa vuoden alusta lähtien.

Tämän kokonaisuuden ja siihen läheisesti liittyvien rikosasioiden osalta on Kansallisgalleriaan toimitettu aitoustutkimuksiin noin 220 väärennetyksi epäiltyä maalausta. Kansallisgallerian tutkimusten mukaan pääosa tutkintaan toimitetuista maalauksista on todettu väärennöksiksi ja epäiltyjen rikosten kokonaisvahingot ovat useita miljoonia euroja. Ensimmäisen osion käsittely kestää marraskuulle 2017.

Syytetyistä suuri osa on taidekauppiaita, galleristeja ja välittäjiä, joita syytetään muun muassa törkeistä petoksista ja rahanpesusta. Yksi syytetyistä on entinen taidekauppias Jouni Ranta, joka on yhdessä toimittaja Marko Erolan kanssa kirjoittanut teoksen Vilpitön mieli – Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta (Tammi). Päivän Lehti kirjoitti tapauksesta tässä.

Lappilaisen taiteilijan Reidar Särestöniemen maalaamaksi merkitty ”Maisema”, luonnollisesti väärennetty.
Lappilaisen taiteilijan Reidar Särestöniemen maalaamaksi merkitty ”Maisema”, luonnollisesti väärennetty. (Kuva Poliisi)

Ranta aprikoi, että olisi ehkä lopettanut väärennösten myymisen, ellei olisi huomannut, että niitä oli myynnissä kaikilla kauppiailla ja myös arvostetuilla taidehuutokauppakamareilla. Rannan mukaan kaikki myös tiesivät väärennöksiä olevan paljon liikkeellä, mutta kieltäytyivät sitä tunnustamasta, ”koska miljoonia oli tehtävissä teeskentelemällä vilpitöntä”. Väärennöksiä roikkuu edelleen runsaasti suomalaisten kotien seinillä.

Nyt valmistunut esitutkintakokonaisuus on 27 esitutkintapöytäkirjasta koostuva rikoskokonaisuus. Rikoksesta epäillyn asemassa on yhdeksän henkilöä, joista yhden epäillään maalanneen suuren osan tämän ja jo oikeuskäsittelyssä olevan jutun teoksista. Asianomistajia kokonaisuudessa on 30.

Yrjö Saarisen ”Alaston” ei myöskään kestänyt Kansallisgallerian aitoustutkimuksia.
Yrjö Saarisen ”Alaston” ei myöskään kestänyt Kansallisgallerian aitoustutkimuksia. (Kuva Poliisi)

Esitutkinnan mukaan väärennettyä taidetta on väitetty aidoiksi teoksiksi ja myyty ammattimaisesti useiden vuosien ajan. Asianomistajien hallusta on takavarikoitu 132 taulua, joista 114 on todennettu väärennetyiksi. Lisäksi epäiltyjen hallusta on takavarikoitu 52 taulua, joista 51 on todennettu väärennetyksi.

Kaiken kaikkiaan tutkinnan aikana noin 180 taululle on tehty aitoustutkimukset. Edellä mainitun lisäksi takavarikossa on yli 800 taulua, joiden osalta tultaneen esittämään käräjäoikeudessa menettämisvaatimus.

Esitutkinnan mukaan asiassa on aiheutettu noin 1,4 miljoonan euron rikosvahingot. Poliisin esittämiä ja käräjäoikeuden määräämiä turvaamistoimia on voimassa yli 700 000 euron arvosta. Omaisuutta on saatu jäljitettyä ja turvaamistoimien kohteeksi lähes koko käräjäoikeuden määräämän summan mukaisesti.

Kommentoi Facebookissa