Suurin osa laitteista myytiin eteenpäin – opetusviraston epäselvyydet lähes 9 miljoonaa!

Osa eteenpäin myydyistä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin.

Osa eteenpäin myydyistä ja rikoksella viedyistä opetusviraston laitteista on saatu takaisin. (Kuvituskuva Fotolia)

Helsingin opetusviraston laitetilauksiin liittyvä poliisin korruptiotutkinta on loppusuoralla.

RIKOS Poliisin tutkinnan kohteena olevien Helsingin kaupungin opetusviraston laitetoimitusten määrä on lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Esitutkinta on kohdistunut vuosien 2006–2016 laitetilauksiin ja pääasiassa kolmeen eri laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia. Laitetilaukset ovat koskeneet tietokoneita, puhelimia ja muita tietoteknisiä laitteita sekä viihde-elektroniikkaa.

– Pääepäiltynä on silloinen opetusviraston tietohallintopäällikkö, joka on esitutkinnan perusteella tehnyt, hyväksynyt ja vastaanottanut laitetilaukset. Suurin osa laitteista on myyty eteenpäin. Osa rikoshyödystä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin, kertoo tutkintaa johtava rikostarkastaja Urpo Mäkelä.

Esitutkinnan aikana on kuulusteltu useita henkilöitä rikoksesta epäiltynä ja kolme heistä on ollut vangittuna. Myös laitetoimittajia on kuulusteltu rikoksesta epäillyn asemassa, koska laitetilaukset ja toimitustavat ovat olleet epätavallisia. Esitutkinnassa on myös selvinnyt, että opetusviraston henkilökunnalla on ollut laitteita omassa käytössään.

– Esitutkinnan yhteydessä on lisäksi selvitetty Helsingin kaupungin opetusviraston virkamiehiin kohdistuvia virkarikosepäilyjä sekä opetusviraston työntekijöihin kohdistuvia kavallus- ja petosepäilyjä, Mäkelä kertoo.

Esitutkinta pyritään saamaan loppulausunnolle huhtikuun aikana, jonka jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan. Helsingin opetusvirasto irtisanoi jo turvallisuuspäällikkönsä, entisen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemen. Asiassa oli opetusviraston mukaan kysymys pitkään jatkuneesta lain ja ohjeiden vastaisesta menettelystä. Rikkomukset olivat niin vakavia, että Suoniemi ei voinut enää jatkaa tehtävässään.

Opetusvirasto irtisanoi lisäksi kolme työntekijää ja kolme työntekijää sai kirjallisen varoituksen. Kaikkia työntekijöitä oli kuultu ennen irtisanomisia ja varoitusten antamista. Viraston omissa selvityksissä ja tietotekniikkalaitteiden inventoinnissa kävi ilmi, että opetusviraston työntekijöillä oli ollut käytössään työn tekemiseen liittymättömiä laitteita, kuten taulutelevisioita ja kameroita

Kommentoi Facebookissa