Suurin osa suomalaisista haluaa presidentille lisää valtaa – jopa hallituksen toiminnan erotuomariksi

Vaaliväittelyt ovat kiihkeimmillään, uudesta tasavallan presidentistä äänestetään sunnuntaina.

Vaaliväittelyitä pidettiin eri puolilla maata, uudesta tasavallan presidentistä äänestetään sunnuntaina. (Kuva AOP)

Noin 60 prosenttia suomalaisista haluaa presidentille valtaa vaikuttaa eduskunnan lainsäädäntötyöhön.

PRESIDENTTI Suomalaiset toivovat lisää valtaa tasavallan presidentille, selviää EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

– Noin 60 prosenttia antaisi presidentille melko paljon valtaa esimerkiksi eduskunnan lainsäädäntötyöhön. Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä, koska ylimpien valtioelimien välistä vallanjakoa Suomessa on parlamentarisoitu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu määrätietoisesti jo noin 30 vuoden ajan, toteaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta. Haaviston mukaan vastauksia voidaan tulkita siten, että presidentin valtaoikeuksien karsimisessa on kansalaisten mielestä menty liian pitkälle.

– Kyse on myös siitä, että kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia jonkinlaisena kansakunnan erotuomarina. Hän voisi viheltää pilliin, kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen, kun hallituksen toiminta halvaantuu erimielisyyksien vuoksi tai kun hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka on perusteltu huonosti tai valmisteltu puutteellisesti, Haavisto toteaa.

Arvo- ja asennetutkimus 2018.
Arvo- ja asennetutkimus 2018. (Kaavio EVA)

Kysely presidentin vallasta on osa EVA:n vuoden 2018 Arvo- ja asennetutkimusta. Presidentinvaltaa koskevassa kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan sopivaa presidentinvallan määrää riippumatta siitä, mikä vallanjako nykyään on. Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Tiedot kerättiin 2.–15.1.2018. Vastaajat edustavat koko maan aikuisväestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Kommentoi Facebookissa