JALKAPALLO Kohuttu jalkapallon MM-turnaus alkaa ensi sunnuntaina Qatarissa. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA päätti pitää Qatar-projektistaan kiinni, vaikka yli 6500 siirtotyöläistä on menehtynyt rakennustöissä ja kisahankkeeseen liittyy kaikenlaisia lieveilmiöitä korruptiosta lähtien.
Jalkapalloromantikot vuodattavat, että niin mahtava tapahtuma kuin MM-kisat pilataan Qatarin kaltaisessa paikassa. Tosiasiassa historia vain toistaa itseään. Jalkapallon MM-historia on poliittisia iljettävyyksiä pullollaan.
Synkistä esimerkeistä mainittakoon, että Benito Mussolinin johtama Italian fasistihallinto järjesti MM-kisat 1934. Vladimir Putinin mafiavaltioksi muuttunut Venäjä puolestaan järjesti kisat 2018. Silloin julistettiin urheilun tuovan rauhaa ja Putin toisteli mantraansa, ettei urheilua ja politiikkaa sovi yhdistää.
Kisahistorian surullisin tapaus lienee kuitenkin Argentiinassa 1978 järjestetty MM-turnaus. Paria vuotta aiemmin Argentiina oli vallankaappauksen myötä siirtynyt sotilasdiktatuuriin, jonka kymmeniätuhansia vastustajia ei epäröity eliminoida. Pitkien kuulustelu- ja kidutusprosessien jälkeen opposition edustajia huumattiin ja pudotettiin lentokoneesta mereen kuolemaan.
Argentiinan sotilasdiktaattori Jorge Videla toisteli kisojen aikana mantraa, että poliittisia vastustajia kohdeltaisiin hyvin. Putinin tavoin hänkin julisti, ettei politiikkaa ja urheilua sovi sekoittaa.
Putinin tavoin Videla puhui palturia. Jalkapallon MM-turnaus oli Videlan hallinnolle keino kasvattaa suosiotaan. Eikä sotilasjuntta epäröinyt käyttää kaikkia keinoja.
MM-kisoissa pelattiin 1978 jatkosarjalohkoja, joiden voittajat pääsivät finaaliin. Viimeisessä jatkosarjalohkopelissään Argentiina tarvitsi Perusta vähintään neljän maalin voiton. Argentiina voitti ottelun 6-0.
Perulla ei ollut enää urheilullista panosta. Tiettävästi Videlan hallinto neuvotteli Perua hallinneen sotilasjuntan kanssa sopupelistä. Muutaman perulaispelaajan väitetään myöntäneen joukkueensa hävinneen tahallaan, mutta ei virallisissa haastatteluissa.
Loppuottelussa Argentiina voitti Hollannin jatkoajalla 3-1. Videla poseerasi linssiluteena MM-joukkueen tähtipelaajan Mario Kempesin rinnalla. Jalkapallon MM-kulta nostikin sotilasjuntan suosiota, mutta vain muutamaksi vuodeksi.
Argentiinan sotilashallinto syrjäytettiin 1983. Vuotta aiemmin Argentiina oli käynyt tappiollisen sodan Falklandin saarista Britanniaa vastaan.
Historia toistaa itseään. Putinin Venäjä järjesti jalkapallon MM-kisat 2018 ja nosti suosiotaan kansansa silmissä. Vuonna 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, missä sotamenestys ei ole ollut kehuttavaa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Palloliitto vaikeassa tilanteessa – Qataria kritisoidaan ja sinne matkustetaan
Kommentoi Facebookissa