Syöpään sairastumisessa suuria alueellisia eroja – Helsinki ja Lappi erottuvat keuhkosyöpään kuolleisuudessa

Lähes puolet rintasyöpätapauksista löytyy seulonnoissa.

Lähes puolet rintasyöpätapauksista löytyy seulonnoissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Suomen yleisimmät syövät olivat eturauhassyöpä ja rintasyöpä.

TERVEYS Suomessa todettiin kaikkiaan 35 327 uutta syöpää ja 13 085 syöpäkuolemaa vuonna 2019. Tavallisimmat syöpäkuolemien aiheuttajat miehillä olivat keuhko-, eturauhas- ja suolistosyöpä sekä naisilla rinta- ja keuhkosyöpä.

Syöpätaakka jakautuu alueellisesti epätasaisesti ja eroja oli niin syöpäilmaantuvuudessa kuin -kuolleisuudessa.

– Naisten rintasyöpiä todettiin eniten pääkaupunkiseudulla ja vähiten Kainuussa. Rintasyöpien ilmaantuvuus oli pääkaupunkiseudulla liki kolmannes Kainuuta suurempi, kertoo Suomen Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä.

Naisten rintasyövässä oli nähtävissä, että suuren syöpäilmaantuvuuden kunnissa myös syöpäkuolleisuus oli usein koholla.

Eturauhassyöpien ilmaantuvuus oli suurinta Ahvenanmaalla ja pienintä Kainuussa. Vaikka eturauhassyövän ilmaantuvuudessa oli alueittaisia eroja, niin kuolleisuudessa erot olivat pieniä.

Juttuvinkki: Syöpäpotilaiden kannattaa ottaa koronarokotus – ”Kuolleisuus koronatautiin on selvästi suurempi kuin muilla”

Suolistosyöpiä oli vähiten Lapin kunnissa, joissa paksu- ja peräsuolisyövän ilmaantuvuus oli naisilla 13 prosenttia ja miehillä 15 prosenttia pienempi kuin maassa keskimäärin. Suolistosyöpään sairastui eniten naisia Vaasassa ja miehiä Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Syöpäkuolleisuuden vaihtelu oli yksittäisistä syövistä kaikkein suurinta naisten keuhkosyövässä. Helsingissä, Lapissa ja Ahvenanmaalla todettiin naisten keuhkosyöpiä selvästi muuta maata enemmän.

– Ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden aluevaihtelu oli keuhkosyövässä hyvin samankaltaista, koska keuhkosyövän ennuste on yhä huono ja sairastuneet kuolevat usein syöpäänsä, Seppä selittää.

Naisten keuhkosyöpäkuolleisuus oli suurinta Helsingissä, noin 52 prosenttia suurempaa kuin koko maassa, Lapissa 48 prosenttia ja Ahvenanmaalla 44 prosenttia suurempaa kuin koko maassa.

Tarkemmin syövän alueellisiin vaihteluihin ja muihin uusiin syöpätilastoihin voi tutustua tuoreesta Syöpä 2019 -tilastoraportista.

Lue myös: Elintapamuutoksilla voi vähentää syöpätaakkaa – tupakoivien miesten keuhkosyöpäriski 27-kertainen

Kommentoi Facebookissa