Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreja muistettiin ympäri maailmaa – ”Näen sinut unissani”

Amerikkalaismies koskettaa omaisensa nimeä uhrien muistomerkillä New Yorkissa.

Amerikkalaismies koskettaa omaisensa nimeä uhrien muistomerkillä New Yorkissa. (Kuva AOP)

Iskuissa kuoli 3000 ihmistä ja myöhemmin yli 1000 pelastustyöntekijää erilaisiin sairauksiin.

TERRORISMI Eri puolilla maailmaa on muistettu syyskuun 11. päivänä 20 vuotta sitten tehtyjen terrori-iskujen uhreja. Kaapatut matkustajakoneet törmäsivät tuhoisasti World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa sekä Pentagoniin Washington D.C.:ssä. Neljäs koneista putosi maahan, kun lentokoneen matkustajat ryhtyivät vastarintaan.

Iskuissa kuoli noin 3000 henkilöä, ja myöhemmin myös yli 1000 pääosin syöpään sairastunutta pelastustyöntekijää. Iskuista vastuussa olleen terroristijärjestö al-Qaidan perustaja Osama bin Laden surmattiin Yhdysvaltain Navy Seals -ryhmän suorittamassa ja CIA:n johtamassa Operaatio Neptunuksen keihäässä Pakistanissa toukokuussa 2011. Iskut aloittivat myös terrorisminvastaisen sodan muun muassa Afganistanissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili tapahtumapaikoilla puolisonsa Jill Bidenin kanssa. Presidentti muisti henkensä menettäneitä sekä niitä, jotka vaaransivat henkensä. Biden korosti puheessaan amerikkalaisten yhtenäisyyttä.

“Niin kuin näimme tulevina päivinä, yhtenäisyys on vahvin voimamme. Se tekee meistä sen, mitä me olemme – emmekä voi unohtaa sitä”

Myös aikaisemmat Yhdysvaltain presidentit antoivat oman lausuntonsa. Kuningatar Elisabet muisteli aikaisempaa vierailuaan paikalla ja kertoi kunnioittavansa myös jälleenrakennukseen osallistuneiden yhteisöjen sitkeyttä ja päättäväisyyttä. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti Euroopan unionin seisovan Yhdysvaltojen rinnalla vapautta puolustamassa.

Tavalliset amerikkalaiset kerääntyivät muistotilaisuuksiin ja monet uhrien omaisista vierailivat muistomerkillä, johon on kaiverrettu kaikkien uhrien nimet. Uhrien nimet myös luettiin ääneen.

Eri puolilla maata vietettiin hiljaisia hetkiä menehtyneiden muistoksi. Suosittu rockmuusikko Bruce Springsteen esitti erään hiljaisen hetken jälkeen kappaleensa I´ll See You in My Dreams.

Lue myös: Terrorismin uhka Suomessa on edelleen kohonnut – äärioikeistolainen terrorismi ja vierastaistelijat riskeinä

Kommentoi Facebookissa