Taidemuseo Amos Rex aukeaa yleisölle – rakennustyöt maksoivat 50 miljoonaa euroa

Amos Rexiin kuuluu myös Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex.

Amos Rexiin kuuluu myös Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex. (Kuva Amos Rex)

Tavoitteena on luoda Helsinkiin uusi elävä vapaan oleskelun ja tapahtumien paikka.

TAIDEMUSEO Amos Rex avaa Helsingissä ovensa yleisölle kaksi ja puoli vuotta kestäneen ja 50 miljoonaa euroa maksaneen rakennustyön jälkeen torstaina. Taidemuseo koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhaan loistoonsa entisöidystä Lasipalatsista elokuvateattereineen sekä näyttelytilojen kattona kumpuilevasta Lasipalatsin tapahtuma-aukiosta.

Amos Rexin näyttelyohjelma koostuu uusimmasta, usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisia kulttuureja esittelevistä näyttelyistä. Amos Rex on paikka, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia.

– Amos Rexin avautuminen on yksi vuosikymmenen suurimmista tapahtumista Suomen kulttuurielämässä ja vahvistaa osaltaan Helsingin keskustan vahvaa museo- ja kulttuurikeskittymää. Uusi Amos Rex tarjoaa poikkeuksellisen hienot ja muuntautumiskykyiset tilat taiteelle, sanoo museonjohtaja Kai Kartio.

Uusi moderni museorakennus ja huolellisesti korjattu funkkishelmi nivoutuvat yhteen.
Uusi moderni museorakennus ja huolellisesti korjattu funkkishelmi nivoutuvat yhteen. (Kuva Amos Rex)

Arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelema taidemuseon uudisosa on rakennettu Lasipalatsin aukion alle, ja sisältää 2200 neliön muuntautumiskykyiset näyttelytilat. Suunnittelun lähtökohtana on ollut luoda mahdollisimman joustavat tilat, jotka taipuvat muuntautuvan nykytaiteen tarpeisiin.

Lasipalatsinaukiolla on pitkä historia ja keskeinen asema Helsingin kaupunkikuvassa. Uusien näyttelytilojen katto koostuu lempeästi kaartuvista kupoleista, joiden muodostamat kummut tuovat aukiolle täysin uuden identiteetin. Tavoitteena on luoda kaupunkiin uusi elävä vapaan oleskelun ja tapahtumien paikka.

– Amos Rexin myötä historiallinen paikka saa uuden identiteetin ja virtaa tulevaisuuteen. Elävän kaupunkikulttuurin rakentaminen on hankkeen tärkein tavoite. Uusi moderni museorakennus ja huolellisesti korjattu funkkishelmi Lasipalatsi nivoutuvat yhteen, arkkitehtitoimistosta muotoillaan.

Uusien näyttely- ja huoltotilojen lisäksi Amos Rexiin kuuluu Lasipalatsin perinteikäs elokuvateatteri Bio Rex. Teatterin säännöllisestä elokuvatoiminnasta viikonloppuisin vastaa Korjaamo Kino. Myös elokuvafestivaalit palaavat Bio Rexiin.

Näyttelytilojen kattona kumpuilee Lasipalatsin tapahtuma-aukio.
Näyttelytilojen kattona kumpuilee Lasipalatsin tapahtuma-aukio. (Kuva Amos Rex)

Amos Rexin avajaisnäyttelystä vastaa taiteiljakollektiivi teamLab, joka täyttää museon näyttelytilat digitaalisella taiteellaan. Tokiolaisen teamLab -kollektiivin näyttely Massless koostuu viidestä digitaalisesta taideteoksesta.

Sisäänpääsy museoon on ilmainen kaikille alle 18-vuotialle. Erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu taidetyöpaja Studio Rex on sijoitettu museon sydämeen, näyttelytilojen viereen.

Amos Rex toteutettiin Helsingin kaupungin ja Föreningen Konstsamfundetin yhteishankkeena. Konstsamfundet vastasi kokonaisuudessaan hankkeen 50 miljoonan euron kustannuksista. Amos Rex on yksityinen taidemuseo, jonka toimintaa Konstsamfundet rahoittaa.

Lue myös: Uusi museokokonaisuus Helsinkiin? – ”Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista”

Kommentoi Facebookissa