”Holm hoitaa” kymmenen vuoden kokemuksella

Taija Holm korostaa pohjatyön merkitystä kaikessa tekemisessä, myös yrityksen perustamisen suhteen: "Käytin siihen liki kaksi vuotta, tutkin ja hankin asiakkuuksia sekä yhteistyökumppaneita." (Kuva Teemu Reini / Tuoni studiot)

Suomen suosituimpia yhtyeitä edustavan Taija Holmin ProPromotion Oy viettää juhlavuottaan.

MEDIA Nimi Taija Holm on muodostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana suoranaiseksi käsitteeksi erityisesti musiikkialalla työskenteleville ihmisille. Jos olet joskus kuullut sanonnan ”Holm hoitaa”, tiedät kenestä on kyse.

Hänet tunnetaan alan tehokkaana moniosaajana, johon törmää niin festivaalien, elokuvien kuin musiikinkin saralla. Holmin perustama PR-toimisto ProPromotion Oy täytti viime tiistaina kymmenen vuotta. Yrityksensä kautta hän on edustanut mm. sellaisia pikkunimiä kuin Eppu Normaali, Popeda, Stratovarius ja Yö.

– Olen pitänyt lähtökohtana, että teen projekteja joista itsekin sytyn. Täten koen, että mulla on myös annettavaa niihin, Holm toteaa.

– Tietenkin tunnen oloni etuoikeutetuksi, että tavallaan saan valita projektini. En pidä sitä itsestäänselvyytenä, vaan olen tehnyt erittäin paljon töitä sen eteen, että asiat ovat tällä hetkellä näin. Enkä toivo, että kukaan pitää tätä ylpeilynä, päinvastoin. Haluan tuottaa laadukasta sisältöä ja palvelua nykyisille asiakkailleni.

Etelä-Pohjanmaalta Poko Rekordsille

Taija Holm varttui Seinäjoen kupeessa Nurmossa ja muutti sieltä opiskeluiden perässä Tampereelle vuonna 1997. YLEn haastattelussa hän on kertonut kuinka musiikki kiinnosti jo nuoresta pitäen, mutta samalla hän huomasi olevansa luonteeltaan enemmän operatiivisista käytännön järjestelyistä vastaava henkilö kuin taiteilija.

Holm on palkittu Vuoden tiedottajana / markkinointipäällikkönä neljästi Musiikki & Median Industry Awards -gaalassa. Tämän jälkeen hän on toiminut myös kaksi vuotta tapahtuman toimitusjohtajana, kunnes lopetti tähän syksyyn. (Kuva Teemu Reini / Tuoni studiot)
Holm on palkittu Vuoden tiedottajana / markkinointipäällikkönä neljästi Musiikki & Median Industry Awards -gaalassa. Tämän jälkeen hän on toiminut myös kaksi vuotta tapahtuman toimitusjohtajana, kunnes lopetti tähän syksyyn. (Kuva Teemu Reini / Tuoni studiot)

Niinpä hän päätyi muutaman mutkan kautta levy-yhtiö Poko Rekordsin tiedottajaksi vuonna 2001. Hankittuaan ensin oppia Epe Heleniuksen siipien suojissa, oman firman perustaminen oli vuorossa jo 2006. Ensimmäinen iso asiakas oli nimenomaan Poko Rekordsin ostanut EMI Music.

– Otin rosteriini myös paljon live-alan asiakkuuksia, koska se sektori kiinnosti minua enkä halunnut, että kaikki munat ovat samassa korissa. Tämä oli viisas päätös, kun asiaa katsoo nyt. Levybisneksen ansaintalogiikka kun on muuttunut varsin lyhyessä ajassa paljon, Taija Holm muistelee.

Yksi syy yrittäjyyteen oli luultavasti myös se, että hänellä oli kiinnostusta muuhunkin kuin yksinomaan tietyn levy-yhtiön artistien promotoimiseen, esimerkiksi festivaaleihin. Holm onkin edelleen tiedotusvastuussa tapahtumissa kuten Himos Juhannus, Tammerfest ja Jyväskylän Suomipop.

Muutos on mahdollisuus

Kuten Holm toteaa, musiikkibisnes on muuttunut radikaalisti kymmenessä vuodessa. Samoin mediakenttä. Päivän Lehdenkään ei tarvitse olla enää fyysinen kääre, joka elää vain edellispäivän tapahtumien varassa.

Samalla on muuttunut myös uutisointi ja miten aiheita lähestytään. Siinä missä tiedote albumin julkaisusta saattoi aiemmin mennä helposti läpi eri joukkoviestimiin, nykyään palstatilan saamiseksi tarvitaan erikoistempauksia. Ja se puolestaan mahdollistaa esimerkiksi seuraavanlaisen siirron.

ProPromotionin edustettavista mm. Pate Mustajärvi on tällä hetkellä ajankohtainen. (Kuva Harri Hinkka)
ProPromotionin edustettavista mm. Pate Mustajärvi on tällä hetkellä ajankohtainen. (Kuva Harri Hinkka)

– Uusi biisikään ei ole uutinen, joten julkistimme Pate Mustajärven uuden kappaleen ja kerroimme samalla hänen esittävän sen Tampereen Tornihotellin katolla osana soolokeikkaansa. Keikka oli maksuton ja se striimattiin Radio Suomipopin kautta myös kaikille niille, jotka eivät päässeet paikalle. Ihan mukava huomio artistille, biisille ja hotellille.

Tiedotteiden ei tarvitse olla tylsiä

Olen vastaanottanut Holmin tiedotteita vuosien ajan itsekin. Ne keskittyvät luonnollisesti oleelliseen, mutta joukosta löytyy myös repäisevän hienoja oivalluksia. Tänä syksynä nostin kuvitteellista hattuani esimerkiksi tiedotteelle, jossa Särkänniemen delfiinikohun keskellä kerrottiin kuinka Eppu Normaali on kuljetettu salalennolla ”kaikessa hiljaisuudessa pois Pirkanmaalta” (keikalle Joensuuhun).

ProPromotionin kymmenen vuoden ajanjaksolle mahtuu useita onnistuneita promootiokampanjoita, jotka ovat jääneet muistiin niin tekijälle kuin vastaanottajillekin. Holmin mukaan ensimmäinen iso kampanja on kuitenkin aina se mieleenpainuvin.

– Toteutimme metalliyhtye Diablon kanssa Metallityöväen presidentti -kampanjan, jolla saavutimme puolen sivun jutun Hesariin ja kokosivun jutun Iltalehden politiikan osastolle. Lisäksi pokkasimme kunnianosoituksen Markkinointi & Mainonnan Kuukauden ulkomainos -kampanjana. Nostimme kampanjalla yhtyeen seuraavalle levelille. Bändi lämmitteli myöhemmin stadionilla Metallicaa.

Kommentoi Facebookissa