Taksinkuljettajat ovat seksuaalirikoksissa epäiltyinä yhä useammin – ”Uhrille on tarjottu ilmaista kyytiä kotiin”

Vuonna 2021 taksinkuljettajia on epäilty 23 seksuaalirikostapauksessa. (Kuvituskuva Anne Anttila)

Viimeisimmässä tapauksessa taksinkuljettajaa epäillään nuoren naisen raiskauksesta taksimatkan jälkeen.

SEKSUAALIRIKOKSET Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa noin 30-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen nuoren naisen taksimatkan jälkeen. Epäilty rikos tapahtui myöhään lauantai-iltana 20. marraskuuta. Tapahtumat alkoivat, kun taksikuski oli kuljettanut asianomistajan sovitusti tämän kotiin.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että matkan jälkeen taksikuski seurasi naista asuntoon ilman lupaa. Asianomistaja oli käskenyt miestä poistumaan ja alkanut nukkumaan. Jonkin ajan kuluttua asianomistaja heräsi siihen, että epäilty teki hänelle seksuaalista väkivaltaa.

– Epäillyn henkilöllisyys saatiin selville taksisovelluksesta, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Helsingin poliisissa on havaittu, että taksinkuljettajia on epäilty enenevissä määrin erilaisista seksuaalirikoksista viime vuosina. Taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikostapausten määrä on noussut vuoden 2018 kesästä alkaen.

Helsingin poliisin selvitys kattaa törkeät raiskaukset, raiskaukset, raiskauksen yritykset, pakottamiset seksuaaliseen tekoon ja seksuaaliset ahdistelut. Sellaisia epäiltyjä seksuaalirikoksia, joissa seksuaalirikos on tapahtunut taksimatkan yhteydessä ja rikoksesta epäilty on taksinkuljettaja, kirjattiin vuonna 2017 kaksi, vuonna 2018 seitsemän, vuonna 2019 tapauksia oli 16, viime vuonna 17 ja tänä vuonna rikosilmoitusten määrä on toistaiseksi 23.

Tyypillisesti epäillyt seksuaalirikokset on tehty yöllä taksissa, reitillä taksista kotiin tai taksimatkan jälkeen asianomistajan kotona. Rikoksista epäillyt ovat olleet miehiä, ja he ovat kohdistaneet tekonsa naisiin.

– Joissain tapauksissa uhrille on tarjottu ilmaista kyytiä kotiin, ja näin saatu hänet taksin kyytiin, sanoo Koski.

Epäilty on ollut tiedossa 41 seksuaalirikoksessa. Eri rikoksesta epäiltyjä oli kaikkiaan 30 henkilöä. Rikoksesta epäillyn asema on saattanut muuttua esitutkinnan aikana, jos esimerkiksi asianomistaja on luopunut vaatimuksistaan.

Vuosina 2019–2021 tiedossa olevat seksuaalirikoksista epäillyt taksinkuljettajat ovat olleet pääosin kotoisin Lähi-idän ja Etelä-Aasian sekä Itä- ja Länsi-Afrikan alueilta. Yhdessä tapauksessa epäilty on ollut kotoisin Suomesta. Kaikkien tapausten epäillyt eivät ole poliisin tiedossa, eli poliisi ei myöskään tiedä kaikkien epäiltyjen taustoja.

– Poliisi korostaa, että luonnollisesti valtaosa taksikyydeistä on edelleen turvallisia. Tämä havaittu ilmiö takseissa koskee vain hyvin pientä osaa taksimatkoista ja taksinkuljettajista. On myös varsin todennäköistä, että poliisin tietoon on tullut vain osa matkustajiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kaikista rikoksista ei tehdä viranomaisille ilmoitusta, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Poliisihallitus on selvittänyt myös valtakunnallisesti takseihin liittyviä seksuaalirikoksia. Selvitys ei ole vielä valmistunut.

Lue myös: Poliisi epäilee taksinkuljettajaa seksuaalirikoksista – tarjosi yksin liikkuneille naisille alkoholia

Kommentoi Facebookissa