Taksiryöstäjä yritti lyödä naiskuljettajaa teräaseella – poliisi ampui uhkaavaa miestä ylävartaloon

Mies ei totellut poliisin käskytystä ja poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta miehen toiminnan pysäyttämiseksi.

Mies ei totellut poliisin käskytystä ja poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta miehen toiminnan pysäyttämiseksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Syyskuussa Joensuussa tapahtuneen taksiin kohdistuneen törkeän ryöstön esitutkinta on valmistunut.

TAKSIRYÖSTÖ Poliisi sai hätäkeskuksen kautta sunnuntaina 2.9.2018 klo 01.30 tehtävän, jonka mukaan taksista oli tullut ryöstöhälytys. Ensitiedon mukaan taksi oli ajamassa Kontioniemestä kohti Joensuuta.

Poliisiauto kohtasi pian ilmoituksen jälkeen taksiauton Joensuussa Kajaanintiellä Kajaanintien ja Raatekankaantien risteyksen pohjoispuolella. Poliisiauto seurasi tämän jälkeen taksia, joka ajoi Kajaanintietä keskustan suuntaan. Poliisipartio näytti taksiautolle pysähtymismerkkiä, jota taksi ei noudattanut. Taksi ei kuitenkaan pyrkinyt aktiivisesti poliisipartiota karkuun.

Taksiauto oli seuraavaksi kääntynyt Kuopion suuntaan ja pysähtynyt lopulta Kuopiontien ja Siltakadun risteyksen kohdalla olevalle linja-autopysäkille. Välittömästi auton pysähdyttyä taksinkuljettajan toiminut 31-vuotias nainen oli poistunut juosten kuljettajan paikalta ja ilmoittanut poliisille, että asiakkaalla on teräase.

Poliisi aloitti välittömästi kohdehenkilön käskytyksen. Myöhemmin 21-vuotiaaksi kontiolahtelaiseksi mieheksi osoittautunut henkilö nousi apukuljettajan paikalta ja käveli teräase kädessään kohti toista poliisipartion jäsentä. Mies ei totellut poliisin käskytystä ja poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta miehen toiminnan pysäyttämiseksi. Laukaus ammuttiin poliisin virka-aseella ja se osui miestä ylävartaloon. Ampumishetkellä poliisipartion jäsenten ja miehen väliset etäisyydet olivat muutamia metrejä.

Miehen terveydentila oli ammutusta laukauksesta johtuen kriittinen ja hänet toimitettiin välittömästi ensihoitoon ensin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan ja sieltä myöhemmin sunnuntain aikana Kuopion Yliopistolliseen keskussairaalaan. Poliisin tiedon mukaan miehelle aiheutui laukauksesta pysyvä vamma kehoon.

Tapauksen esitutkinnassa on selvinnyt, että mies on tullut taksin kyytiin Kontiolahden Kontioniemestä yksityisasunnon pihalta. Ennen taksiin nousemista mies oli uhannut Kontioniemessä sijaitsevassa yksityisasunnossa teräaseella 21-vuotiasta kontiolahtelaista miestä. Epäilty on heti kyytiin tultuaan ottanut teräaseen esiin ja vaatinut taksinkuljettajalta puhelimia itselleen.

Miehen käytös on taksimatkana aikana ollut sekavaa ja hän on yrittänyt lyödä taksinkuljettajaa teräaseella taksin sisätilassa. Taksinkuljettaja on torjunut lyönnit toisella kädellään. Taksinkuljettajalle ei ole tapahtumasta aiheutunut fyysisiä vammoja, mutta tapahtuma on ollut hänelle järkyttävä. Miehen taksinkuljettajalta anastama omaisuus on saatu takaisin.

Rikosnimikkeet tapauksen osalta ovat törkeä ryöstö, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen sekä laiton uhkaus. Törkeä ryöstö on kohdistunut taksinkuljettajaan, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen poliisimieheen ja laiton uhkaus Kontioniemessä yksityisasunnossa olleeseen mieheen. Suoritetuissa kuulusteluissa rikoksesta epäilty on kertonut ettei hän muista tapahtumista mitään yksityiskohtia.

Esitutkinta tapahtumien osalta on nyt saatu valmiiksi ja tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Valtakunnansyyttäjänvirasto arvioi aiemmin tilanteessa poliisin aseenkäytön lainmukaisuuden ja totesi, ettei poliisia ole syytä epäillä rikoksesta asiassa.

Lue myös: Taksi yritettiin ryöstää yöllä – poliisi ampui teräaseella varustautunutta miestä

Kommentoi Facebookissa