Talven pakkasennätys on nyt 42,1 pakkasastetta – Perämeri jäätyi lähes kuukautta tavallista aikaisemmin

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeri on nyt kauttaaltaan jäässä. (Kuvituskuva Fotolia)

Vaikka Suomen rannikoilla on jo jäätä, merijää voi olla vielä petollisen ohutta.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitos kertoo, että hyytävän kylmä sää jatkuu koko maassa. Pakkasta on yleisesti 20…35 astetta. Tuuli tekee pakkasesta purevaa maan eteläosassa sekä Lapissa.

Kuluvan talven pakkasennätys mitattiin aamulla puoli kahdeksalta Lapissa Enontekiöllä. Enontekiön lentoasemalla mitattu lukema oli –42,1 astetta.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeri on nyt kauttaaltaan jäässä. Näin aikaisin Perämeri on saanut kattavan jääpeitteen talvina 2011 ja 2003, ja sitä ennen 1980-luvulla talvina 1987 ja 1986. Keskimäärin Perämeri on kauttaaltaan jäässä tammikuun viimeisellä viikolla.

Myös koko Itämerellä jäällisen alueen pinta-ala on ajankohtaan nähden suuri: viimeisen viidentoista vuoden aikana jäätä on ollut tähän aikaan enemmän vain talvina 2011 ja 2010. Keskimääräiseen tilanteeseen verrattuna jäätä on nyt noin nelinkertaisella alueella.

– Vaikka kaikkialla Suomen rannikoilla on jo jäätä, Selkämeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla merijää on vielä petollisen ohutta, korostaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Jääkartta tehdään vuoroviikoin Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n kanssa.

Lue myös: Rikkoutuneet putket voivat aiheuttaa isoja vesivahinkoja – etenkin tyhjillään olevissa vapaa-ajan asunnoissa

Kommentoi Facebookissa