Tänä pääsiäisenä Jeesus kävelee hiljaisilla kaduilla – virtuaalinen Via Crucis on katsottavissa verkossa

Kuvaaja Antti Vuori, käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen, Markku Arokanto, Riitta Röpelinen ja Jeesusta esittävä Panu Haavisto.

Kuvaaja Antti Vuori, käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen, Markku Arokanto, Riitta Röpelinen ja Jeesusta esittävä Panu Haavisto. (Kuva Jani Laukkanen)

Jo 25 vuoden ajan Helsingin keskustassa nähty pääsiäisvaellus muuntui lyhytelokuvaksi.

VIA CRUCIS Koronavirukseen liittyvät rajoitukset eivät peru Helsingin vuosittaista pääsiäisvaellusta, mutta tänä pääsiäisenä Jeesus kävelee aiempia vuosia hiljaisemmilla Helsingin kaduilla. Jokainen pääsee vaellukselle mukaan verkossa, sillä jo 25 vuoden ajan Helsingin keskustassa nähty pääsiäisvaellus Via Crucis muuntui verkossa julkaistavaksi lyhytelokuvaksi.

Runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat autiot Helsingin kadut vailla ristin sielua, on vain Jeesus käyskentelemässä rajoituksien hiljentämässä kaupungissa.

– Tänä vuonna vaellus ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, vaan sen voi nähdä missä tahansa ja koska tahansa, iloitsee Via Crucis -tuottaja Jaana Rantala.

– Koronavirus toi rajoituksia toimintaan, mutta meille se toi myös mahdollisuuden lähteä tekemään perinteitä uudella tavalla. Epidemian rajoituksista huolimatta jokainen pääsee vaeltamaan Jeesuksen seurassa halki pääsiäisen tapahtumien. Rajoituksista huolimatta Jeesus on mukana tässäkin pääsiäisessä.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie perustuu keskiaikaiseen perinteeseen. Helsingin katukuvassa se on ollut tuttu näky ja esitystä on seurannut vuosittain kymmenet tuhannet pääkaupunkiseutulaiset.

Via Crucis -lyhytelokuvassa Jeesuksen roolissa nähdään Panu Haavisto. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Marjaana Kuusniemi, Esa Ruuttunen, Eeva-Maija Haukinen ja Taisto Reimaluoto. Mukana on myös iso joukko harrastajanäyttelijöitä, laulajia ja avustajia.

Videokäsikirjoituksen on tehnyt monialainen työryhmä, jossa ovat mukana niin musiikin, kuvasuunnittelun kuin käsikirjoituksenkin asiantuntijoita. Ohjaajina videoesityksessä toimivat teatteriohjaaja Markku Arokanto, joka vastaa henkilöohjauksesta ja MuM, teologian kandidaatti Antti Vuori, jonka vastuulla on kameraohjaus ja kuvaaminen.

Esityksen musiikkisävellyksistä vastaa muusikko Pekka Simojoki, sovituksista Antti Vuori ja kuoronjohdosta MuM Nina Pakkanen. Visuaalinen ilme on pukusuunnittelija-lavastaja Riitta Röpelisen käsialaa.

Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Via Crucis -lyhytelokuva on julkaistu muun muassa Facebookissa Via Crucis Helsinki -sivulla sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla.

Lue myös: Tampereen elokuvajuhlien kilpasarjojen palkinnot jaettiin – pääpalkinnon sai nykyajan faabeli

Kommentoi Facebookissa