Tanssitaiteilija Jorma Uotinen sai kunniapalkinnon – Wihurin rahasto jakaa ennätykselliset 12,6 miljoonaa

Suuri yleisö tuntee Jorma Uotisen muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kilpailun teräväsanaisena mutta lempeänä tuomarina.

Suuri yleisö tuntee Jorma Uotisen muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kilpailun teräväsanaisena mutta lempeänä tuomarina. (Kuva AOP)

Luontotoimittaja ja kuvataiteilija Minna Pyykkö palkittiin tunnustuspalkinnolla.

PALKINNOT Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakaa tänä vuonna neljä palkintoa. Palkinnot ovat sekä tunnustuksia saajien ansioista että huomionosoituksia heidän edustamilleen aloille.

Kunniapalkinnon saa suomalainen tanssija, koreografi, laulaja ja mediapersoona, professori Jorma Uotinen. Uotinen (s. 1950) on työskennellyt Suomen Kansallisbaletin ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Suuri yleisö tuntee hänet muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kilpailun teräväsanaisena, mutta lempeänä tuomarina. Kunniapalkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Luontotoimittaja ja kuvataiteilija Minna Pyykkö (s. 1967) palkitaan 20 000 euron tunnustuspalkinnolla. Pyykkö tunnetaan parhaiten Yleisradiolle tekemistään luontoaiheisista radio- ja tv-ohjelmista. Pyykkö sai Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvon keväällä 2019.

– Uotinen palkitaan elämäntyöstään tanssitaiteen parissa. Pyykkö palkitaan työstä suomalaisten luontosuhteen vahvistajana ja suomalaisen luonnon ihmeellisyyden osoittajana, kertoo Wihurin rahaston hallituksen puheenjohtaja Erkki KM Leppävuori palkitsemisperusteista.

Kädentaitopalkinto, arvoltaan 10 000 euroa, jaetaan suomalaisen kuvanveistotaiteen kehittymiseen merkittävästi vaikuttaneelle kuopiolaiselle taidevalaja Pauli Venäläiselle (s. 1950). Ensimmäisenä keraamisen valutekniikan Suomeen tuonut Venäläinen tunnetaan muun muassa Pekka Jylhän suunnitteleman UKK:n muistomerkin valajana. Hänen viimeisimpiä valutöitään on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen talvisodan muistomerkki Valontuoja-teos Helsingissä.

Wihurin rahasto jakaa 100 000 euron yhteisöpalkinnon Omaishoitajaliitto ry:lle. Vuonna 1991 perustettu Omaishoitajaliitto on valtakunnallinen omaishoitajien etu- ja vaikuttamisjärjestö, johon kuuluu paikallisyhdistysten kautta yli 12 500 jäsentä.

– Yhteisöpalkinto myönnetään pitkäjänteisestä työstä omaishoitajien yhteiskunnalliseen asemaan liittyvien epäkohtien osoittajana ja ratkaisuvaihtoehtojen kehittäjänä. Palkinto myönnetään myös lohdun, tuen ja turvan tarjoamisesta sekä omaishoidon rakkaudellisten ja kauniiden puolien sanoittamisesta, hallituksen puheenjohtaja Leppävuori sanoo.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakaa tänä vuonna 12,6 miljoonaa euroa tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan hankkeille. Apurahoja myönnetään 311 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 111 yhteisölle eli yhteensä 422 apurahaa. Rahasto sai toukokuun haussa yli 5200 hakemusta, haetun summan oltua lähes 116 miljoonaa euroa.

Lue myös: Suomen suurin kuvataidepalkinto Ragnar Kjartanssonille – ”Keskiössä on minimalistinen kujeilu”

Kommentoi Facebookissa