Suomen suurin kuvataidepalkinto Ragnar Kjartanssonille – ”Keskiössä on minimalistinen kujeilu”

Palkittu Ragnar Kjartansson on islantilainen kuvataiteilija.

Palkittu Ragnar Kjartansson on islantilainen kuvataiteilija. (Kuva Petra Kotro/ Amos Rex)

ARS FENNICA on suuruudeltaan 40 000 euroa ja se jaettiin nyt 24. kerran.

PALKINTO Tämän vuoden ARS FENNICA -palkinnon sai islantilainen kuvataiteilija Ragnar Kjartansson. Palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr. Palkinto, joka on suuruudeltaan 40 000 euroa, jaettiin nyt 24. kerran.

Baselin Tinguely-museon johtaja Roland Wetzel valitsi palkinnonsaajan. Hänen mukaansa tämänvuotinen ARS FENNICA -palkintoehdokkaiden näyttely Amos Rex -museossa Helsingissä on vaikuttava osoitus pohjoismaisen taiteen korkeasta tasosta ja elinvoimaisuudesta, jota edustaa viisi merkittävää tekijää: Miriam Bäckström, Aurora Reinhard, Petri Ala-Maunus, Ragnar Kjartansson ja Egill Sæbjörnsson.

– Olen yrittänyt huomioida esitellyt taideteokset tekijöidensä taiteellisen tuotannon laajemmassa yhteydessä. Samalla valinta on hyvin henkilökohtainen, ja minua ovat innoittaneet läheisiksi kokemani aiheet: uudet tavat muokata vakiintuneita esittämisen muotoja, konventioiden humoristinen ja ironinen kyseenalaistaminen sekä äänten ja musiikin ”auraattinen” merkitys osana taiteilijoiden luomia yhteisöllisiä kokemuksia ajassa ja tilassa, Wetzel kommentoi.

Videoteoksessaan Vene – The Boat, joka kuuluu yhdeksänosaiseen sarjaan Kohtauksia länsimaisesta kulttuurista, Ragnar Kjartansson käsittelee monipuolisen taiteellisen tuotantonsa ydinkysymyksiä, jotka keskittyvät musiikin ja teatterin aihepiireihin ja vuorovaikutukseen.

Ragnar Kjartansson, The Boat.
Ragnar Kjartansson, The Boat. (Kuva Titus Verhe/ Amos Rex)

Veneessä idyllinen sveitsiläinen vuoristomaisema muodostaa pysähtyneet puitteet loputtomasti toistuvalle kohtaukselle, jossa rakastunut pari laskee veneellä laituriin. Kohtaus toistuu vähäisin, sattumanvaraisin muunnelmin ilmeisen loputtomasti ja muuttuu toisto toistolta yhä absurdimmaksi.

– Kjartanssonin moninaisen taiteellisen tuotannon keskiössä on minimalistinen kujeilu. Hänen tapansa esittää itsensä tai teosten muut näyttelijät epäonnistumista uhmaavina haavoittuvaisina hahmoina ja hänen taipumuksensa nostalgiaan ja romantisointiin heijastelevat aitoa ja myötäelävää rajankäyntiä ”esittämisen” ja ”olemisen” välillä.

Palkinnon myöntää joka toinen vuosi Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr. Säätiö on perustettu vuonna 1990 edistämään kuvataiteita, avaamaan suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostamaan taiteilijoita heidän luovassa työssään.

Palkintoehdokkaat valitsi säätiön nimeämä palkintolautakunta, jonka jäsenet olivat puheenjohtaja, LT Leena Niemistö, Kiasman johtaja Leevi Haapala, Amos Rexin johtaja Kai Kartio ja kuvataiteilija Jussi Kivi.

  • ARS FENNICA 2019 -näyttely, joka esittelee palkintoehdokkaat, on avoinna 8.9.2019 asti Amos Rex taidemuseossa

Lue myös: Vuoden nuori muotoilija on Laura Väre – ”Hieno esimerkki määrätietoisesta ja luovasta muotoilijasta”

Kommentoi Facebookissa