Tarkkanenäinen poliisikoira Horkka urakkahommissa – kaikkiaan yli 14 hillastajaa eksyi metsään

Poliisikoira Horkka seurasi seitsemän tuntia vanhaa jälkeä lämpimässä kelissä viisi kilometriä ja sieltähän hillastajat löytyivätkin.

Poliisikoira Horkka seurasi seitsemän tuntia vanhaa jälkeä lämpimässä kelissä viisi kilometriä ja sieltähän hillastajat löytyivätkin. (Kuva Poliisi ja Fotolia)

Osa oli päätynyt niin kauas metsään, ettei poliisiauton hälytyssireenin ääni enää kuulunut.

POLIISI Runsas kypsynyt hillasato on näkynyt myös poliisin tehtävissä. Viime perjantain ja maanantain välisenä aikana Oulun poliisilla oli 14 tehtävää, joissa hillastaja oli eksynyt maastoon. Suurin osa oli yksinään metsässä.

Kaikki eksyneet on löydetty ja saateltu ihmisten ilmoille hyvävoimaisena. Osa eksyneistä opastettiin tien varteen soittamalla poliisiauton hälytyssireeniä jolloin he osasivat suunnata tien varteen. Osa oli päätynyt niin kauas metsään, ettei poliisiauton hälytyssireenin ääni enää kuulunut. Silloin korvaamaton apu oli tarkkanenäinen poliisikoira.

Esimerkiksi maanantaina iltapäivällä kokenut kahdeksanvuotias poliisikoira Horkka näytti vielä nuoremmilleen jäljestämisen mallia. Horkka seurasi seitsemän tuntia vanhaa jälkeä lämpimässä kelissä viisi kilometriä ja sieltähän hillastajat löytyivätkin.

– Eilen oli erikoinen päivävuoro. Maastoetsinnät käynnistettiin tilannejohto- ja koirapartion voimin viisi eri kertaa. Aamulliset etsinnät olivat Jokilaakson kenttäjohtoalueella, alkuillasta Oulun alueella ja yötä vasten etsittiin Kainuussa, poliisikoiranohjaaja Sauli kertoo.

Poliisikoirat löysivät jäljestämällä neljä kadonnutta ja yksi lähimaastossa ollut löysi tielle, kun poliisiautosta soitettiin sireeneitä. Eksyksissä olleet ehtivät olla maastossa 4–12 tuntia.

– Kokeneiden poliisikoirien jäljestystaidon ansiosta tehtävät pystyttiin hoitamaan varsin vähäisellä miesmäärällä, eikä paikalle tällä kertaa tarvittu vapaaehtoisia etsijöitä tai ilma-aluksia.

Poliisi muistuttaa muutamasta tärkeästä vinkistä, kun lähdet marjametsään. Muista aina ennen maastoon lähtöä ilmoittaa läheisille minne ja milloin olet menossa. Yksin lähtemisessä on riskinsä. Marjametsään kannattaakin lähteä neljän koon muistisäännöllä – kännykkä, kartta, kaveri ja kompassi.

Etsinnän helpottamiseksi kännykkään kannattaa ladata hätäkeskuksen 112Suomi -sovellus jolloin soittaja saadaan paikannettua tarkalleen. Hätäpaikannus on harva-alueella kovin summittainen ja heittää puhelimen todellisesta sijainnista joskus useita kilometrejä.

Ja jos kaikesta huolimatta eksyt, hakeudu avonaiselle näkyvälle paikalle. Kirkkaan väriset vaatteet helpottavat etsintää.

Kommentoi Facebookissa