Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähtee ehdokkaaksi jatkokaudelle – oman valitsijayhdistyksen kautta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hakee jatkokaudelle oman valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hakee jatkokaudelle oman valitsijayhdistyksen ehdokkaana. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Suositun presidentin ilmoitus jatkohalukkuudesta oli odotettu, mutta menettelytapa yllätti.

PRESIDENTINVAALIT Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli kertonut ilmoittavansa jatkosuunnitelmistaan ja mahdollisesta presidenttiehdokkuudestaan ”kevään korvilla”. Tänään oli tuo hetki, jolloin odotettiin vahvistusta presidentin hakeutumisesta jatkokaudelle ensi tammikuussa pidettävissä vaaleissa.

Tällä hetkellä erittäin suositulla Niinistöllä ei ole varteenotettavaa vastustajaa. Ehdokkaansa on jo hyvissä ajoissa nimennyt keskusta, Matti Vanhasen seuraksi myös vihreät valitsi viime presidentinvaalien yllättäjän Pekka Haaviston. Myös vasemmistoliitto teki valintansa, kun puoluevaltuusto nimitti ehdokkaaksi europarlamentaarikko Merja Kyllösen.

SDP:llä on ollut vaikeuksia nimetä omaa ehdokastaan, kun varteenotettavat ehdokkaat ehtivät jo kerran kieltäytyä. Todennäköisimmäksi ehdokkaaksi uumoillaan asiaa uudelleen harkinnutta Eero Heinäluomaa. Perussuomalaisten presidenttiehdokas ratkeaa puolueen puheenjohtajavaalien jälkeen.

Presidentti Niinistö lähtee odotetusti kisaan mukaan, mutta tapa onnistui yllättämään. Hän piti tiedotustilaisuuden aluksi puheen siitä, kuinka ulkopolitiikan muuttuvien tilanteiden merkitys on kasvanut, mutta toisaalta presidentin valtaoikeudet ovat kaventuneet. Hän on myös etääntynyt puoluepolitiikasta ja luopunut tavan mukaisesti kokoomuspuolueen jäsenkirjasta.

Niinistö toivookin taakseen valitsijayhdistystä, koska hän tavallaan haluaa myös mittauttaa todellisen kannatuksensa. Valitsijayhdistyksen perustaminen vaatii 20 000 allekirjoitusta.

Presidentti Niinistö kertoi keskustelleensa asiasta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa, joka ei nähnyt asiassa ongelmaa. Kokoomus voisi asettua valitsijayhdistyksestä huolimatta Niinistön taakse, toki presidentti totesi puolueella olevan vapaat kädet myös oman ehdokkaan asettamiselle.

Sauli Niinistö on Suomen tasavallan 12. presidentti ja hän astui virkaansa 1. maaliskuuta 2012. Hän syntyi Salossa 24. elokuuta 1948. Niinistö valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1974 ja toimi sen jälkeen muun muassa nimismiehenä ja runsaan kymmenen vuoden ajan tuomioistuinjuristina Turun hovioikeudessa.

Juristinuran ajalta hänellä on kokemusta myös asianajotoimesta sekä yritysten hallinnosta. Niinistö valittiin Salon kaupunginvaltuustoon vuonna 1977 ja hän toimi kunnallisissa luottamustehtävissä 1990-luvulle.

Eduskuntaan Niinistö valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Kansanedustajana ollessaan hän toimi mm. perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Ministerin ura alkoi 1995 Paavo Lipposen hallituksessa oikeusministerinä ja pääministerin sijaisena. Vuonna 1996 Niinistö siirtyi valtiovarainministeriöön, ja hänestä tuli Suomen pitkäaikaisin valtiovarainministeri. Toimikauden alussa 90-luvun laman vaikutukset julkiseen talouteen olivat pahimmillaan ja työttömyys korkeimmillaan. Nuo vaikeudet voitettiin, ja Suomi tuli uudelle vuosituhannelle vahvana.

Niinistö oli Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 1994–2001. Kotimaan politiikan lisäksi hän toimi 1998–2002 puheenjohtajana Euroopan Demokraattisen Unionissa (EDU), johon kuului porvarillisia puolueita liki kaikista Euroopan maista. Niinistö oli avainasemassa yhdistettäessä EDU ja Euroopan Kansanpuolue EPP, jonka toiseksi kunniapuheenjohtajaksi hänet nimettiin.

Vuonna 2003 Niinistö siirtyi Euroopan Investointipankin varapääjohtajaksi Luxemburgiin. Vastuualueena hänellä oli tutkimuksen ja kehityksen rahoitus sekä rahoitustoimet Pohjoismaissa ja Venäjällä, lisäksi hän toimi puheenjohtajana Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelmassa. Niinistö on toiminut myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) hallintoneuvoston jäsenenä ja puheenjohtajana sekä Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean (IMFC) jäsenenä.

Niinistö palasi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa saaden kaikkien aikojen suurimman henkilökohtaisen äänimäärän. Hän toimi eduskunnan puhemiehenä 2007–2011.

Presidentti Niinistö on naimisissa Jenni Haukion kanssa, ja hänellä on kaksi aikuista poikaa aikaisemmasta avioliitosta. Perheeseen kuuluu myös bostoninterrieri Lennu.

Presidentti Niinistö harrastaa liikuntaa, ja hän on muun muassa toiminut Suomen Palloliiton puheenjohtajana vuosina 2009–2012 sekä vuoden 2009 taitoluistelun EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa.

  • Elämäkertalähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa