Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen jättää tehtävänsä – kohuja oli jo liikaa

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai moitteet Julkisen sanan neuvostolta sekä täyslaidallisen entisiltä alaisiltaan, nyt tuli lähtö koko Ylestä.

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai moitteet Julkisen sanan neuvostolta sekä täyslaidallisen entisiltä alaisiltaan, nyt tuli lähtö koko Ylestä. (Kuva Yle)

Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut.

YLEISRADIO Ylen hallitus, toimitusjohtaja ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen ovat yhteisymmärryksessä sopineet, että Jääskeläinen jättää tehtävänsä Ylessä, koska edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut. Jääskeläinen luopuu Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan ja vastaavan päätoimittajan tehtävästä välittömästi.

Hallitus on nimennyt Svenska Ylen johtajan Marit af Björkestenin vt. johtajaksi ja vastaavaksi toimittajaksi Uutis- ja ajankohtaistoimintaan 1.6. alkaen. Seuraajahaku käynnistetään välittömästi. Kesäkuun alkuun asti vastaavan päätoimittajan sijaisena toimii päätoimittaja Riikka Venäläinen. Marit af Björkesten on toiminut aiemmin erilaisissa journalistissa johtotehtävissä ja vuodesta 2012 Svenska Ylen johtajana.

– Hallitus arvostaa Jääskeläisen työtä laadukkaan journalismin edistäjänä. Nyt tehdyn ratkaisun tarkoitus on Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimintaedellytysten ja työrauhan turvaaminen, sanoo Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson.

Ylen hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 29.5. Hallitus painottaa, että Ylen journalismin tulee jatkossakin perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen. Yle on journalismissaan sitoutunut sisältöjen ja journalismin eettiseen ohjeistoonsa sekä Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvostoon niiden toteutumisen valvojana. Tällä viitataan Jääskeläisen viimeisiin kommentteihin, kuinka Yle voisi jopa irtautua Julkisen sanan neuvostosta.

– Atte Jääskeläinen on luotsannut Ylen uutistoimintaa tasan kymmenen vuotta. Hän on kehittänyt uutisorganisaatiota näkemyksellisesti ja johtanut toimintaa yli digitaalisen murroksen. Ylen uutiset nauttivat suomalaisten vankkaa luottamusta. Ylen uutistoiminta on noussut Jääskeläisen kaudella myös kansainväliseksi esikuvaksi, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Atte Jääskeläinen aloitti työnsä Ylessä vuonna 2006 ja hän on toiminut Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana ja vastaavana päätoimittajana 1.6.2007 alkaen. Ennen Yleä Jääskeläinen työskenteli Suomen Tietotoimiston päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

– Koen, että Ylen rooli yhteiskunnassa on tärkeämpi kuin oma roolini Ylessä. Pyrkimykseni johtaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitusta vastuullisen journalismin tiellä on ollut epäilyksen alla. Toivon, että tämä päätöksemme palauttaa Yleen työrauhan, sanoo Atte Jääskeläinen.

Päivän Lehti on kirjoittanut päätoimittaja Jääskeläisen sekä henkilökunnan välisistä ristiriidoista, niin sanotusta Ylegatesta tässä ja tässä.

Atte Jääskeläisen kirje henkilökunnalle

Olemme tänään yhteisymmärryksessä Ylen toimitusjohtajan ja hallituksen kanssa sopineet, että väistyn Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan ja vastaavan päätoimittajan paikalta välittömästi.

Miksi?

Kohu Yleisradion ympärillä on henkilöitynyt minuun tavalla, joka on jo uhannut Yleisradion mainetta luotettavana journalistisena toimijana.

Koen, että Ylen rooli yhteiskunnassa on tärkeämpi kuin oma roolini Ylessä. Viime viikkoina on käynyt selväksi, että pyrkimykseni johtaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitusta reilun ja vastuullisen journalismin tiellä ovat jatkuvasti epäilyksen alla.

Jätän työni Ylessä raskain mielin. Yle ja työ siellä ovat olleet minulle hyvin tärkeät. Yleläiset tekevät mielestäni Suomen parasta journalismia itseään säästelemättä.

On ollut hienoa johtaa tällaista joukkoa kohti uudistumista, onnistumisia ja saavuttaa asema kansainvälisenä esikuvana. Olemme tehneet valtavan upeita asioita yhdessä.

Yleisradio on yhteiskunnallisesti merkittävä toimija, joka on selvinnyt digitaalisesta murroksesta hienosti. Yle pyrkii reiluuteen ja vastuullisuuteen maailmassa, joka on täynnä väärää tietoa, manipulaatiota ja klikkien jahtaamista. Kunnioitan Ylen henkilökuntaa, joka tekee korkealaatuista ja hyvää journalismia joka päivä. Yle on paras paikka tehdä töitä Suomen kovimpien ammattilaisten kanssa.

Toivon, että tämä päätöksemme saa tilanteen rauhoittumaan ja yleläiset saavat työrauhan.

Itse siirryn seuraamaan Ylen journalismia median kuluttajana.

Kiitos näistä vuosista kaikille teille työkavereille. Yle antoi minulle paljon!

Atte

Kommentoi Facebookissa