Tasavallan presidentti Sauli Niinistö – ”Näyttää selvältä, että al-Assad on pääsyyllinen”

– Olemme pyrkineet saamaan tietoa kaikista mahdollisista lähteistä, presidentti Sauli Niinistö totesi.

– Olemme pyrkineet saamaan tietoa kaikista mahdollisista lähteistä, presidentti Sauli Niinistö totesi. (Kuva AOP)

Presidentin mukaan on välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö toimii.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään tuoreista tapahtumista Syyriassa. Suomi on voimakkaasti tuominnut 4. huhtikuuta Khan Shaykhunin kylään Etelä-Idlibissä tehdyn iskun, jonka seurauksena kemialliset aseet aiheuttivat laajaa tuhoa.

– Halusin mitata, kuinka meidän hallintomme ja kuinka me itse kykenemme ottamaan kantaa nopeisiin tilanteisiin. Keskustelimme pitkään vallitsevasta tilanteesta, presidentti Sauli Niinistö perusteli kokoonkutsumista.

Presidentti totesi tiedotustilaisuudessa olevan selvää, että ilmeisesti sariini-hermokaasulla tehty isku aiheutti paljon ihmisuhreja.

– Olemme pyrkineet saamaan tietoa kaikista mahdollisista lähteistä. Tässä tilanteessa näyttää kyllä selvältä, että kaikkeen siihen mitä Syyriassa on nähty, al-Assad on siihen pääsyyllinen.

Kemiallisten aseiden käyttö on kielletty kansainvälisellä CWC-sopimuksella, jonka osapuoli myös Syyria on. Niinistön mukaan on välttämätöntä, että tapaus tutkitaan perusteellisesti ja tiedot todennetaan.

Kemiallisen aseen kieltojärjestö OPCW:n tarkastajille on taattava välittömästi esteetön ja turvattu pääsy uhrien luo ja tapahtumapaikalle ja Syyrian hallinnon on tehtävä täyttä yhteistyötä tutkinnan kanssa, jotta tapahtumista saadaan täysi selvyys ja syylliset saatetaan vastuuseen. Suomella on valmius tukea OPCW:n tutkimuksia.

– Yhdysvallat katsoo, että se on pystynyt osoittamaan yhteyden ohjusiskunsa kohteen ja kemiallisen aseen käytön välillä.

Suomi korostaa YK:n turvallisuusneuvoston roolia ja katsoo, että etenkin sen pysyvillä jäsenvaltioilla on erityinen vastuu toimenpiteistä ja syyllisten saamisesta vastuuseen. Syyriassa jatkuvalle väkivallalle ja inhimilliselle kärsimykselle on tultava loppu. On tärkeää tehdä töitä tulitauon eteen ja jatkaa YK-johtoisia poliittisia neuvotteluja kestävän rauhan aikaansaamiseksi.

– Voi olla, että nopeaa ratkaisua on vaikea löytää, mutta on välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö toimii, Niinistö sanoi.

Suomi on antanut Syyriaan humanitaarista apua, tukenut miinanraivaustoimintaa, osallistunut kemiallisen aseen analysointiin ja hävittämiseen sekä rahoittanut YK:n niin sanottua vastuullisuusmekanismia, jotta syylliset saadaan asetettua vastuuseen.

Suomi on valmis jatkossakin antamaan Syyriaan humanitaarista apua ja tukemaan konfliktin ratkaisua sekä toimimaan aktiivisesti kemiallisten aseiden käyttökiellon toimeenpanemiseksi.

Kommentoi Facebookissa