Tässä on Seatin sporttibrändin ensimmäinen auto – Cupra Ateca tarjoaa 300 hevosvoimaa katumaasturin kuorissa

Cupra Ateca tarjoaa VW-konsernin hot hatcheista tutun tekniikkapaketin korkeammissa kuorissa.

Cupra Ateca tarjoaa VW-konsernin hot hatcheista tutun tekniikkapaketin korkeammissa kuorissa. (Kuva Seat)

Monia urheilubrändejä on eriytetty omaksi alamerkikseen paremman tunnettuuden toivossa.

AUTOT Seat on nimennyt urheilullisia erikoismallejaan Cup Racing -sanoista johdetulla Cupra-tunnuksella jo vuodesta 1996 lähtien. Cuprien sarja on kattanut vuosien saatossa muun muassa etuvetoisten kierrosennätystä Nürburgringin legendaarisella Nordschleifella hallussaan pitäneen Leon Cupran, mutta espanjalaisten sporttibrändi on silti jäänyt varsin tuntemattomaksi kilpailijoiden legendaarisiin kirjainyhdistelmiin nähden.

Viime vuosina monia urheilubrändejä on eriytetty omaksi alamerkikseen paremman tunnettuuden toivossa. Näin on tehty esimerkiksi Fiatin Abarthille ja Volvon sähköautoihin keskittyvälle Polestarille. Myös Seat on jo pitkään suunnitellut vastaavaa, ja espanjalaismerkki julkisti äskettäin Cupran oman nuolimaisen logonkin. Ensimmäinen auto luvattiin esitellä pian perässä, ja sen aika koitti nyt Geneven autonäyttelyn tiimoilla.

Cupra Atecan pitäisi ainakin teoriassa olla melkoinen täysosuma nykyisen katumaasturibuumin aikoina.
Cupra Atecan pitäisi ainakin teoriassa olla melkoinen täysosuma nykyisen katumaasturibuumin aikoina. (Kuva Seat)

Ensimmäinen itsenäinen Cupra on tehty Seatin Ateca-katumaasturin pohjalta, joka on noussut lyhyessä ajassa melkoiseen suosioon. SUV-autojen sporttiversioita ei ole juuri saatavilla edes suhteellisen budjettiystävällisissä hintaluokissa, ja juuri tähän rakoon uudella Cupralla aiotaan iskeä. Auto tarjoaa VW-konsernin hot hatcheista tutun tekniikkapaketin korkeammissa kuorissa, eli Cupra Atecan pitäisi ainakin teoriassa olla melkoinen täysosuma nykyisen katumaasturibuumin aikoina.

Ulkoisesti sporttiversion erottaa kuparinväristen nuolilogojen lisäksi etupuskurin alareunan Cupra-tekstistä, jossa on hyödynnetty Audin RS-malleista lainattua ideaa. Luonnollisesti myös puskurit sekä helmat ovat perusmalleja muhkeammat, ja etupuskurin ilmanottoaukkoja koristaa kiiltävän musta hunajakennoritilä maskin tavoin. Takapäätä somistavat puolestaan hillitty kattospoileri ja neljää pakoputkenpäätä reunustava kiiltävän musta diffuusorikoriste.

Pyörät ovat 19-tuumaiset, ja sisustassa riittää harmailla tikkauksilla tehostettua mustaa alcantaraa. Sporttihenkeä luodaan myös alumiinipolkimien, kiiltävän mustien koristelistojen ja lukemattomien Cupra-logojen avulla. Vakiovarusteluun kuuluu muun muassa avaimeton käyttö, älypuhelimen langaton latausmahdollisuus, 360 asteen kamera, kahdeksantuumaisella ruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä ja monista muistakin VW-konsernin autoista tuttu virtuaalimittaristo.

Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa kahdeksantuumaisella ruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä ja monista muistakin VW-konsernin autoista tuttu virtuaalimittaristo.
Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa kahdeksantuumaisella ruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä ja monista muistakin VW-konsernin autoista tuttu virtuaalimittaristo. (Kuva Seat)

Myöhemmin tulossa on vielä Performance-paketti lisähintaan. Se sisältää isommat 18-tuumaiset Brembon jarrut, nahkapenkit ja monia hiilikuitukoristeita sekä korissa että sisustassa. Lisäksi Cupran omat kuppipenkit tulevat saataville ensi vuoden puolestavälistä lähtien.

Niille saattaa olla todellista tarvetta, koska Cupra Atecaa vauhdittaa tasan 300 hevosvoimaa tuottava kaksilitrainen turbonelonen. Sen voima välitetään seitsemänpykäläisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin kautta kaikille neljälle pyörälle. Nollasta sataan pyrähdetään ainoastaan 5,4 sekunnissa, ja huippunopeuttakin riittää katumaasturille mukavat 245 km/h.

Mukautuva jousitus lukeutuu auton vakiovarusteisiin, ja jousitukseenkin vaikuttavia ajomoodeja on tarjolla kuusi erilaista. Niiden skaala ulottuu maastoajoon tarkoitetusta asetuksesta ärhäkkään CUPRA-moodiin.

Kommentoi Facebookissa