Tässä on Seatin uusi lippulaiva – Tarraco on espanjalaisversio VW Tiguan Allspacesta

Seatin uusi lippulaiva saapuu kauppoihin ensi vuoden alussa.

Seatin uusi lippulaiva saapuu kauppoihin ensi vuoden alussa. (Kuva Seat)

Auto on nimetty Tarracoksi Välimeren rannalla sijaitsevan Tarragonan kaupungin mukaan.

AUTOT Seat kertoi jo jonkin aikaa sitten, että se on kehittämässä mallistonsa lippulaivaksi uutta katumaasturia keskikokoisen Atecan ja kompaktin Aronan seuraksi. Ne ovat menestyneet markkinoilla todella hyvin, joten kolmannen SUV:n lisääminen valikoimaan on looginen seuraava askel. Autosta järjestettiin myös nimikilpailu hyvissä ajoin, ja uutuudesta julkaistiin lisäksi muutamia tiiserikuvia etukäteisjännityksen luomiseksi.

Nyt Seatin uusi lippulaiva tuotiin julkisuuteen koko komeudessaan. Auto on nimetty Tarracoksi Välimeren rannalla sijaitsevan Tarragonan kaupungin mukaan, ja uutuuden pitäisi kertoa espanjalaisbrändin muotoilun lähitulevaisuudesta. Katumaasturin nokalla onkin hieman Hyundai-henkinen kuusikulmainen maski ja viirumaiset etuvalot, mutta kylkilinjassa on jotakin perin tuttua.

Tarkemmin katsomalla huomaa, että ovet on lainattu suoraan VW Tiguan Allspacesta, jonka espanjalaisversiona Tarraco toimii. Perässä on sentään omaleimaisempaa näköä, ja takavalot on yhdistetty toisiinsa hieman Porsche-henkisellä kapealla nauhalla.

Tarracoon saa 10,25-tuumaisen virtuaalimittariston perinteisten osoittimien tilalle.
Tarracoon saa 10,25-tuumaisen virtuaalimittariston perinteisten osoittimien tilalle. (Kuva Seat)

Sisälläkin erottuu VW-konsernin geeniperimä, mutta keskinäyttö on monista muista konsernituotteista poiketen ”leijuvaa” mallia. Kosketusnäyttö on parhaimmillaan kahdeksantuumainen, ja arvokkaimmassa Navigation Plus -versiossa sitä voi käyttää myös eleiden avulla. Tarracoon saa lisäksi 10,25-tuumaisen virtuaalimittariston perinteisten osoittimien tilalle. Sisätiloja mainostetaan valtaviksi, mutta tarkkoja lukemia ei ole vielä julkaistu. Ne lienevät kutakuinkin identtiset Volkswagen Tiguan Allspacen kanssa.

Seatin uutuus on tehty modulaarisen MQB-perusrakenteen pitkäakselivälisen version pohjalle Tiguan Allspacen ja Kodiaqin tavoin. Tarracon pituus on tarkalleen 4735 milliä, ja korkeutta autolle on siunaantunut 1658 millimetrin verran. Auton voimanlähdevalikoimakin edustaa tuttua konsernitavaraa. Bensapuolen aloitusmallina toimii 1,5-litrainen TSI, jossa on 150 hevosvoimaa. Sen parina on aina kuusipykäläinen manuaalivaihteisto ja etuveto. Tehokkaampana vaihtoehtona tarjotaan 190-heppaista kaksilitraista TSI:tä, jonka kanssa saa myös seitsemänvaihteisen DSG-kaksoiskytkinautomaatin ja nelivedon.

Tarkemmin katsomalla huomaa, että ovet on lainattu suoraan VW Tiguan Allspacesta.
Tarkemmin katsomalla huomaa, että ovet on lainattu suoraan VW Tiguan Allspacesta. (Kuva Seat)

Dieseleitäkin on tarjolla kaksi, ja niiden hevosvoimalukemat ovat samat kuin bensamoottoreissa. Molemmat dieselit ovat kaksilitraisia TDI-koneita, ja pienempitehoisen yhteyteen saa joko etuvedon ja kuusivaihteisen manuaalin tai nelivedon ja seitsemänpykäläisen DSG:n. Tehokkaamman TDI:n parina on aina 4Drive-niminen neliveto ja DSG-vaihteisto. Vaihtoehtoiset voimanlähteet loistavat vielä poissaolollaan, mutta niitäkin on tulossa myöhemmin. Tarracosta kehitetään todennäköisesti pistokehybridiversio, joka täydentänee myös VW Tiguanin ja Skoda Kodiaqin mallistoja.

Varustepuolen herkkuihin kuuluvat muun muassa täysledivalot joka puolella autoa, ja mukavuudesta pitää huolen DCC-niminen adaptiivinen iskunvaimennus. Ajoavustintarjontaan lukeutuvat puolestaan esimerkiksi kaista-avustin ja polkupyöräilijät sekä jalankulkijat tunnistava Front Assist -järjestelmä. Nämä kuuluvat Euroopassa Tarracon vakiovarusteisiin, ja lisävarustelistalta voi ruksia vielä muun muassa kuolleen kulman varoittimen, liikennemerkkien tunnistimen, ruuhka-avustimen, mukautuvan vakionopeudensäätimen, valoassistentin ja hätätilanteissa toimivan avustimen.

Seatin uusi lippulaiva saapuu kauppoihin ensi vuoden alussa, mutta ennakkomyynnin pitäisi käynnistyä jo joulukuussa. Auto on muuten merkistään huolimatta kaikkea muuta kuin espanjalainen, koska se kootaan VW Tiguanin kanssa samoilla linjoilla Volkkarin kotikonnuilla Saksan Wolfsburgissa.

Lue myös: Seat kertoi tulevaisuudestaan – Leonin seuraava sukupolvi ja sähköauto lähivuosien uutuuksia

Kommentoi Facebookissa