RUOKA Somessa ihastuttanut lyttyperunapiirakka on täydellinen tarjottava uuteen vuoteen. Piirakkapohjaan ei tule lainkaan jauhoja tai rasvaa, vaan pohja tehdään lytistetyistä kypsistä perunoista.
Piiraan täytteeseen tulee maukasta juustoa, ja sen päälle laitetaan reilusti kylmäsavustettua kirjolohta, kapriksia ja tilliä. Uudenvuoden kunniaksi piiras aateloida mädillä, jolloin se on todella juhlavaa tarjottavaa. Piiraan voi halutessaan myös leikata valmiiksi annospaloiksi ja tarjoilla alkuruokana.
Uudenvuodenaattoon kuuluvat kuplivat juomat, ja Master of Wine Essi Avellan on niihin perehtynyt viini- ja samppanja-asiantuntija.
– Kalan ja äyriäisten kanssa kannattaa kokeilla Loiren alueen cremantteja, sillä ne ovat elegantteja ja raikkaita, sekä italialaisia Trentodoc-kuohuviinejä. Ne ovat puhtaan hedelmäisiä ja raikkaita, ja niissä on myös mainio hinta-laatu-suhde!
Avellan suosittelee valitsemaan iltaan useampia kuohuvia niin, että eri ruokalajeille on omat, niiden makua täydentävät juomansa, ja vuoden vaihtuessa tarjolla on vielä yksi erilainen juoma.
– Äyriäislautasen, katkarapujen tai skagenin kanssa tarjoaisin puhdaspiirteistä, raikasta samppanjaa, jossa on hieman sokeria. Näiden ruokien kanssa eivät sovi yhteen kovin raskaat tai tammiset viinit, Avellan sanoo.
Kaloista graavi- ja savukalat kaipaavat kaverikseen hapokkaita viinejä, jotka leikkaavat niiden rasvaisuutta, kun taas lämminsavukalan ja paistetun kalan pariksi sopivat tammiset viinit. Kypsennetyt äyriäiset, kuten gratinoitu hummeri, kestävät nekin runsaamman ja vahvemman juomaparin. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi Avellan suosittelee kivennäisvettä ja alkoholitonta olutta.
Uudenvuodet juomat kannattaa tarjoilla jääkaappikylminä, ja Avellan kehottaa kaatamaan kuohuviiniä vain enintään puoli lasia kerrallaan.
– Siihen on sitten helppo kaataa tarpeen mukaan lisää, ja juoma pysyy raikkaana ja kuplivana koko ajan, eikä se lämpene liikaa.
Kuohuvien tarjoiluun Avellan käyttää mieluiten riittävän isoa, tulppaanin muotoista lasia – esimerkiksi valkoviinilasia. Liian laakeassa tai aivan kapeassa lasissa kuohuviinin hienot aromit joko haihtuvat tai eivät pääse oikeuksiinsa.
Ja jos haluaa hieman hifistellä, uudenvuoden kunniaksi voi isommalla porukalla ostaa kenties magnum-pullon kuohuvaa. Magnum-pullossa juomat kehittyvät suotuisasti ja niiden maku on parhaimmillaan, Avellan vinkkaa.
Essi Avellanin suositukset kalalle ja äyriäisille uuteenvuoteen:
- André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut, Burgundi Ranska 19,98 e
- Rotari Riserva Brut 2020, Trentino, Italia 17,20 e
- Michel Gonet Les 3 Terroirs Blanc de Blancs Extra Brut 2019, Champagne, Ranska 51,99 e
Lyttyperunapiiras
Pohja:
1 kg hyvin pestyjä, pienehköjä perunoita
voita
suolaa ja pippuria
Täyte:
400 g craime fraichea
2 munaa
sitruunan kuori
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
150 g maukasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)
Päälle:
150 g kylmäsavukirjolohta
pieniä kapriksia
tilliä
(mätiä)
Pese perunat huolellisesti, poista tarvittaessa tummat kohdat. Keitä reilusti suolatussa vedessä kypsiksi.
Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 senttiä) ja nostele kypsät perunat vuoan päälle. Laita leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn niin, että ne täyttävät koko pohjan ja reunat. Tarvittaessa auta esimerkiksi lusikalla.
Sekoita kulhossa täytettä varten craime fraiche, munat, sitruunan kuori ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon juustoraaste, kääntele tasaiseksi.
Levitä täyte perunapohjan päälle ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Täytteen kuuluu saada kaunis väri pintaansa. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi.
Leikkaa kylmäsavulohta tarvittaessa pienemmiksi paloiksi ja asettele palat piiraan päälle, lisää pikkukapriksia, tillisilppua ja halutessasi mätiä.
Lue myös: Kala on terveellistä pikaruokaa – se auttaa myös stressin keskellä
Kommentoi Facebookissa