Tee itse glögisi upealla ohjeella ja leiki Michelin-kokkia!

Jos bileet pidetään lauantaina, kannattaa glögiä alkaa valmistaa tiistaina. Tulee maukasta. (Kuva Fotolia)

Pikkujoulut kruunaa Kotigokin noin 300 vuotta vanha salainen ruotsalainen resepti.

RUOKA Pikkujoulut ja adventit alkavat lähestyä ryminällä.

Silloin juodaan glögiä ja meistä niin monilla on omat lempparinsa. Niin oli pitkään minullakin, Blossa nimittäin. Ja alkoholittomista Marli.

Sitten menin, onneton, ja tutustuin tähän ohjeeseen, jonka onnistuin nyysimään netistä huippuravintolan sivustoilta ja sen jälkeen suomensin.

***

Ravintolan nimi Den gyldene freden viittaa suoraan vuonna 1721 solmittuun Uudenkaupungin rauhaan. Ravintola on siis perustettu sen jälkeen, itse asiassa seuraavana vuonna eli 1722. Historiansa aikana se on toiminut monen kuuluisuuden kantakapakkana, muun muassa sen juomalauluistaan tunnetun Bellmanin.

Jos satut piipahtamaan Tukholmassa ja vielä Vanhassa Kaupungissa, poikkea safkalle, mutta varaa pöytä etukäteen. Olen testannut sen vaimoni kanssa ja syönyt muun muassa lihapullia. Annokselle on suositusviini (!), se toimi ihan hyvin.

Itse lihapullaresepti on uusittu viimeksi vuonna 1906, joten puheet isoäidin lihapullista voit todennäköisesti unohtaa: tällaisia ne olivat, kun herrasväki niitä sata vuotta sitten väsäsi.

Ravintolalla on Bib Gourmand eli se on ranskalaisen rengasfirman suosittelema.

Osoite on Östra långgatan 51, siinä se on ihan Järntorgetin vieressä.

***

No, mennään asiaan eli keittiömestarin glögiin. Ohjetta ei ole porukka netistä löytänyt, joten saattoihan tuon julkisuus olla lipsahduskin. Mutta jos niin, pannaan vahinko kiertämään!

***

Den Gyldene Fredenin jouluglögi

Mausteet

2 siivua tuoretta inkivääriä

2 kanelitangon palaa

12 neilikkaa

3 pomeranssinkuorta (Ruoveden Herkulta saa edes karkeaa murskaa ainakin tilaamalla)

2 dl rusinoita

1 tl kokonaisia kardemummansiemeniä

***

1 vaihe

Sekoita sopivaan astiaan (karahviin tms.) 2–3 desilitraa maustamatonta viinaa ja mausteet.

Anna maustua muutaman päivän ajan.

***

2 vaihe

Siivilöi viina kattilaan. Ala kuumentaa.

Lisää 2–3 desilitraa sokeria ja 2 pulloa makean täyteläistä punaviiniä (Nero Coopertino esim.). Jäännössokeria viinissä pitää olla ja hapokkaat kannattaa unohtaa lähtötelineisiin nököttämään.

Kuumenna glögi koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Älä keitä.

Kestää uudelleen lämmityksen, ei pidä silloinkaan keittää.

***

Siinä se on, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Glögi lämmittää aina ja siitä tulee hyvä olo. (Kuva Timo Ernamo)
Siinä se on, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Glögi lämmittää aina ja siitä tulee hyvä olo. (Kuva Timo Ernamo)

Huom.

Tuosta annoksesta riittää jopa 6–8 hengelle. Neljä tulee aika huppeliin, kaksi tuhtiin humalaan. Laskennallisia alkoholiannoksia on noin 18.

***

Jos bileet pidetään lauantaina, kannattaa glögiä alkaa valmistaa tiistaina. Tulee maukasta.

Älä laiminlyö pomeranssinkuorta, vaan kaiva sitä esiin jostain. Toki voit kokeilla appelsiinia tai jotain muuta mielestäsi soveltuvaa sitrushedelmää, mutta sovitaan kuitenkin, että asioita noin 300 vuotta kehitellyt keittiö, joka on silleen Michelin-tasoinen, tietää jotain.

***

Nautinnollista pikkujoulukautta – ja miksei jouluakin!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa