Tee vaikutus vieraisiin täysjyväohralla

Oikein tehtynä ohra on sekä maukasta että rakenteeltaan miellyttävää.

Oikein tehtynä ohra on sekä maukasta että rakenteeltaan miellyttävää. (Kuva Fotolia)

Kotigokki kokkaa ohraa kuten se tulee tehdä, Alexander Nevskin keittiön tekniikkaa soveltaen.

RUOKA Uskon kekrin jälkeiseen elämään.

Ja ennen kuin elämöin asiasta yhtään enempää, totean, että yhteen aikaan muodissa ollutta ohrattoa miltei vihasin. Se tehtiin rikotuista jyvistä ja jo rakenne oli pielessä. Risotto on parempaa.

Mutta samaan aikaan minä rakastin ohraa. Oikein tehtynä se on sekä maukasta että rakenteeltaan miellyttävää.

Ohje on viitteellinen, sillä ohran määrää esimerkiksi voi vaihdella enkä pysty velvoittamaan ketään käyttämään kaikkia ainesosia. En tosin voi taata myöskään hurmoksellista ruokahetkeä, jollei ohjeen periaatteita noudateta.

Siis tarkkana!

***

Pupulan ohrapaistos neljälle

Tarpeet

1 1/2 dl täysjyväohraa

2 l mietoa kasvislientä

fenkoli

  1. 10 sentin pätkä purjoa

suolaa, pippuria

Marsala-viiniä

öljyä paistamiseen

Luomuohra on hyvä lähtökohta juhla-aterialle.
Luomuohra on hyvä lähtökohta juhla-aterialle. (Kuva Timo Ernamo)

Toimintaa

Keitä litra vettä ja lisää siihen yksi kasvisliemikuutio. Kun liemi kiehuu, lisää ohra. Keitä 25 minuuttia ja huuhtele lävikössä kuumalla vedellä.

Toista temppu eli keitä ja huuhtele huolella. Nyt se on kypsää. Tämän huuhtelun tarkoitus on muun muassa, ettei ohranjyviin tule ikävän limaista pintaa.

Keittämisen aikana voit pilkkoa fenkolin ja purjon pieneksi. Poista fenkolista varret ja kanta.

Laita kasari hellalle, ja sille tilkka öljyä sekä pari palaa fenkolia.

Kun pannulla alkaa tiristä, lisää loput fenkolit, purjo sekä pienellä viiveellä ohra. Pyörittele, älä ruskista.

Lisää suolaa ja pippuria. Pyörittele.

Lorauta Marsala-viiniä sekaan (Alko myy sitä puolikkaissa pulloissa nykyään muutamalla eurolla). Viiniä riittää tuollainen ruokalusikallinen tai pari.

Keitä viini ylös koko ajan hämmentäen. Sen tarkoitus on pyöristää ja syventää makua.

Laita lopuksi kasariin kansi päälle. Voit maistaa vielä ohrapaistosta, miltä se tuntuu ja lisätä pippuria tai suolaa.

***

Ohra on suomalaisen vaatimattoman näköistä.
Ohra on suomalaisen vaatimattoman näköistä. (Kuva Timo Ernamo)

Ohrapaistos on varsin väritön. Väriä siihen saa edes vähän lisäämällä paistovaiheen alussa mukaan vaikka karkeaa porkkanaraastetta. Myös palsternakka sopii arominsa puolesta, mutta väriä se ei tuo lisää. Kurkumalla saa väriä makua pilaamatta.

Ruokaahan paistos on jo sinällään, mutta erityisen hyvää se on sienimuhennoksen kanssa. Omasta mielestäni parhaiten sopivia ohralle ovat mm. haperot ja lampaankääpä. Myös kehnäsieni on erinomainen.

En tietenkään vastusta kantarelleja, suppilovaheroita tai herkkutatteja. Kunhan nyt vain laitoin hieman järjestystä näille herkuille tässä tapauksessa.

***

Mielelläni myös paistan sen seuraksi kalaa tai riistaa, erityisesti riistalihasta tehtyjä jauhelihapihvejä.

Jos teen lihamureketaikinan hirvestä, maustan sen esimerkiksi kuivatuilla sienillä. Erityisesti suppilovahvero pienellä erällä torvisieniä ryydittämässä taikinaa on toimiva versio. Timjami parantaa makua.

Sienet ja yrtti kannattaa liottaa suoraan taikinaan lisättävässä kermassa (1 dl/ 1/2 kg lihaa), johon voi myös lisätä suolan (1/2 kiloa lihaa kohti teelusikallinen) ja pippurin. Puoleen kiloon lihaa riittää heittää samaan kermaan ruokalusikallinen korppujauhoja turpoamaan. Yksi kananmuna menee taikinaan.

Porolle laitan kyllä joukkoon myös teelusikallisen konjakkisinappia. Ja sille paketin puolelle kilolle laitan seuraksi 400 grammaa luomunautaa. Ja kaksi teelusikallista suolaa sekä tietysti pippuria. Jätän korppujauhot kokonaan väliin, mutta sienet ja timjamin liotan kermaan. Alkuun desilitra, lisään vaivatessa. 2 kananmunaa menee tuohon.

Taikinat vaivataan käsin.

Riistamureketaikina tekeytymässä.
Riistamureketaikina tekeytymässä. (Kuva Timo Ernamo)

***

Niin, peura vielä. Siihen en laita mitään ylimääräistä, ihan mummonohjeella mennään. Suolaa, pippuria, kananmunaa, kermaa ja korppujauhoja. Peuran maku on sen verran hienostunut.

Lammas on riistaa vain Sepelle ja Valtterille. Ja sekin juttu on ihan keksitty, toivottavasti.

Ajattelin ensi kerralla kirjoitella vähän siitä, miten kotoutetaan mm. kreikkalaista ruokaa myös riistaruoan hengessä.

Mutta ohra, muistakaa se! Sitä ei osaa muut kuin me (ja venäläiset ja…)!

***

Lopuksi juomista.

Melko täyteläiset valkoviinit sopivat ohraan ja myös sienikastikkeille – kokeile vaikka jenkkien Jekel Chardonnayta tai italiaanojen Runcataa – ja riistan kanssa Riojat, erityisesti hyvälaatuiset Reservat toimivat.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Koitigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa