Akvarelleja Engelin kaupungista Finlandia-voittajaksi

Kirjallisuuden Finlandia -palkinnot jaettiin voittajakolmikolle Kansallisteatterissa.

Kirjallisuuden Finlandia -palkinnot jaettiin Kansallisteatterissa, vasemmalta Juuli Niemi, Jukka Viikilä ja Mari Manninen. (Kuva AOP)

Jukka Viikilän teos hurmasi Baba Lybeckin runollisilla lauseillaan.

KIRJAT Kaunokirjallisuuden, Tietokirjallisuuden sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajat julkistettiin juhlagaalassa Kansallisteatterissa Helsingissä.

Ensimmäistä kertaa kaikkien kolmen Finlandia-palkinnon voittajat julkistettiin samassa tilaisuudessa. Kaunokirjallisuuden voittajan valitsi toimittaja Baba Lybeck, tietokirjallisuuden voittajan puolestaan kirjailija, elokuvaohjaaja Jörn Donner ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon päätti näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Jukka Viikilä teoksellaan Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus). Voittoteos oli saanut Baba Lybeckin rakastumaan Helsinkiin, ja näkemään kaupungin uudella tavalla. Lybeck myös oli huomannut kaikissa ehdokasromaaneissa olevan yhden yhteisen tekijän, keski-ikäisen elämässään jotenkin pettyneen miehen ja tehneensä päätelmän.

– Ei ole helppo olla keski-ikäinen mies, hän lausahti pilke silmäkulmassaan.

Viikilälle voittajateos oli esikoisromaani, hän on aikaisemmin tehnyt kaksi runokirjaa. Lybeck luonnehtikin runollisilla lauseillaan hurmannutta voittajaa puheessaan.

– Rakkaalla kaupungillani on kieli ja tarina, jota en ole aikaisemmin ymmärtänyt.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1984 alkaen. Alun perin sen on voinut saada mikä tahansa kaunokirjallinen suomalaisteos, mutta vuodesta 1993 sääntöjä muutettiin niin, että sen voi saada ainoastaan romaani.

Tieto-Finlandiaa, nykyisin tietokirjallisuuden Finlandiaa on jaettu vuodesta 1989 ja Junior-Finlandiaa, nykyisin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaa, puolestaan vuodesta 1997 alkaen. Nykyisin kunkin Finlandia-palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Jörn Donner valitsi tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi Mari Mannisen ja teoksen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena). Kirja valottaa yhden lapsen politiikan vaikutuksia Kiinassa. Donner kuvaili palkintojen jakotilaisuudessa pitämässään puheessa kirjaa riipaisevaksi ja liikuttavaksi.

Vuokko Hovatan valinta lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajaksi oli Juuli Niemen Et kävele yksin (WSOY).

– Kirjan elokuvallisuus, tuoksut ja maut hurmaavat lukijan, luonnehti Hovatta voittajateosta.

Hän nosti puheessaan myös esille nuoret ja heidän kohtaamisen.

– Nuorten täytyy saada olla valossa ja tulla kuulluiksi.

Kaikki valitsijat kuvailivat tehtäväänsä antoisaksi. Myös kirjallisuuden ja lukemisen tärkeyttä nostettiin puheissa esiin.

Kommentoi Facebookissa