Teemu Pukki uhkuu itseluottamusta – ”Varmasti olen pelannut urani parasta jalkapalloa”

Teemu Pukki teki Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kaksi maalia

Teemu Pukki teki keväällä 2021 Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kaksi maalia. (Kuva AOP)

Ukraina-ottelussa loistanut Teemu Pukki kertoo hurjan maalivireensä taustoista.

JALKAPALLO Teemu Pukki loisti jälleen Suomen sankarina, kun Huuhkajat taisteli MM-karsintaottelussa 1-1 -tasapeliin Ukrainaa vastaan sunnuntaina Kiovassa. Pukki teki maalin rangaistuspotkusta.

Heti pelin jälkeen Pukki totesi Viasatille, ettei ollut tyytyväinen Suomen peliesitykseen, mutta piti tulosta hyvänä. Saman hän toisti maanantaina Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa.

– Mun mielestäni voi olla tyytyväinen pisteeseen. Ukraina on hyvä joukkue, ja pystyi tekemään pelin vaikeaksi meille, Pukki sanoi.

Ukrainan taktiikkaa Pukki piti yllättävänä. Suomen joukkueessa oletettiin, että Ukraina pelaisi neljällä puolustajalla, mutta vastustajalla alakerrassa olikin viisi miestä.

– Yllätti vähän, että Ukraina lähti viiden puolustajan linjalla. Tiedettiin, että Ukraina on kova joukkue ja hallitsee peliä, mutta ehkä vähän liikaa annettiin niille palloa, Pukki sanoi.

Pukki painotti Ukraina-pelin antaneen Suomelle selkeän opetuksen siitä, missä pitää parantaa.

– Pitää pystyä pitämään palloa enemmän. Ukrainaa vastaan ei pystytty pidempiä hyökkäyksiä luomaan. Puolustuspeli on mielestäni toiminut näissä peleissä mallikkaasti.

Keskiviikkona Suomi pelaa St. Gallenissa Sveitsiä vastaan. Kyseessä on harjoitusottelu. Vastustaja on Euroopan parhaimmistoa.

– Hyvä tasonmittaus meille. Sveitsi on varmasti kovin joukkue näistä, joita ollaan kohdattu, Pukki arvioi.

Pukki antaa ymmärtää, ettei Sveitsiä vastaan välttämättä olisi avauksessa. Harjoitusottelussa kokeillaan muita pelaajia.

– On ollut aika paljon pelejä. En ole ehtinyt Riven (päävalmentaja Markku Kanerva) kanssa juttelemaan, mutta luulisin, että kierrätetään vähän. Voi olla, että on levon paikka.

Maanantaina Pukki viettää syntymäpäiväänsä. Hän täytti 31 vuotta.

– Ei sen erikoisempaa. Oli treenit. Bussissa kuului synttärilaulua. Kotiin olin yhteydessä ja sieltä tuli mukavat laulut perheeltä. Oman perheen kanssa synttäreitä viettäisin mieluiten, mutta tää joukkue tulee hyvänä kakkosena. Ei paljoa paremman väen kanssa voisi synttäreitä viettää, hän kertoi tunnelmistaan.

Monella jalkapalloilijalla ura rupeaa kolmenkympin jälkeen hiipumaan. Pukin tapauksessa tästä ei ole merkkejä.

– Vielä on nuorekas olo. Ei tunnu vielä vanhalta, hän sanoi.

Pukki ei rupea arvioimaan, kuinka monta pelivuotta hänellä olisi vielä jäljellä.

– En osaa sanoa. Tällä hetkellä tuntuu hyvältä. Toivottavasti pystyn jatkamaan samalla tasolla kuin viime vuodetkin.

Pukki on tehnyt A-maajoukkueessa 30 maalia. Jari Litmasen ennätyksestä hän on jäljessä enää kaksi maalia. Litmasen ennätyksen rikkomista Pukki ei tosin ajattele sen enempää.

– Joka pelissä kun pelaa, niin maalit kiinnostaa. Ei se ole semmoinen, että haluan sen nyt ja heti. Kun pelaan ja pystyn auttamaan joukkuetta, niin sitten se tulee.

Pukki on viime aikoina ollut hurjassa maalivireessä sekä seurajoukkueessaan Norwichissa että Huuhkajissa. Hän sai maalihanansa kuntoon helmikuun alussa ja sen jälkeen on ollut kovaa liitoa.

– Alkuvuodesta oli pieniä loukkaantumisia. Pääsin niistä eroon. Tein vähän extratöitä treenikentällä muiden pelaajien kanssa. Lähdin hakemaan fiilistä muiden pelaajien kanssa maalintekoon. Ensimmäisestä maalista sain itseluottamusbuustin, joka on jatkunut. Maalit ruokkii itseluottamusta, Pukki arvioi vireestään.

Pukkia pidettiin muutamia vuosia sitten jo menetettynä lahjakuutena. Ura lähti kovaan nosteeseen 2018 hänen siirryttyään Kööpenhaminan Bröndbystä Norwichiin.

– Viimeiset Bröndby-vuodet olivat hyvää henkilökohtaista tekemistä. Tuli paljon maaleja. Maajoukkueessa iso asia on, että joukkueena on pelattu paremmin vaikeiden vuosien jälkeen. Ollaan pystytty luomaan enemmän paikkoja. Ollaan kovemman tason joukkue, mitä oltiin aikaisemmin, Pukki sanoi.

– Varmastikin olen pelannut urani parasta jalkapalloa nämä kolme vuotta. Silläkin on iso merkitys, Pukki jatkoi.

Pukki korostaa, että maaleja tulee, kun hän hyödyntää vahvuuksiaan.

– Yksi vahvuuksista on liikkuminen, että pääsee noille paikoille.

Rangaistuspotkuissakin Pukilla on rautainen itseluottamus, kuten Ukraina-pelissä nähtiin.

– Mulla on ollut hyvä fiilis. Muutama epäonnistuminen on tullut tällä kaudella, mutta hyvä fiilis on mennä ottamaan vastuuta sinne. Nuorempana mulle ei vastuuta paljoa suotu, mutta nyt sitä tulee.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajilta mahtava nousu Ukrainassa – MM-unelma elää!

Kommentoi Facebookissa