TYÖTAISTELUT Suomen kolme keskeistä vientialaa − kemianteollisuus, metsäteollisuus ja teknologiateollisuus − pitävät erittäin valitettavana, että tehtaita suljetaan laajasti sekä vienti ja tuonti pysäytetään ensi viikolla poliittisilla mielenosoituslakoilla.
Työtaistelut ovat vakava isku työmarkkinoiden luottamukselle ja sopimusyhteiskunnalle, sillä teollisuudessa on juuri neuvoteltu uudet työehtosopimukset ja sovittu työrauhasta, tähdentävät Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.
Työnantajaliittojen mukaan yritykset joutuvat kärsijöiksi lakoissa, joilla protestoidaan muun muassa eduskunnan päättämää työttömyysturvan aktiivimallia. Lakoista aiheutuu merkittävät menetykset. Lakot uhkaavat perjantaina 2. helmikuuta, jolloin SAK järjestää mielenilmauksen eduskunnan hyväksymästä aktiivimallista.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti jo alkuviikosta, että mielenosoitusta vauhditetaan pysäyttämällä tuonti ja vienti vuorokaudeksi. Uusi teollisuuden suurliitto, SAK:lainen Teollisuusliitto, päätti puolestaan perjantaina erittäin laajoista lakoista teollisuuden sopimusaloillaan. Lisäksi toimihenkilöliitoissa on kannustettu osallistumaan mielenilmaukseen myös työaikana. Paperiliitto ei osallistu lakkoon, joten sen jäsenet tulevat työvuoroihinsa normaalisti.
Lakkojen koko laajuutta ei voi vielä arvioida, mutta toimenpiteet ovat kuitenkin järeitä. Kolmen työnantajaliiton mukaan menetykset mittavia ja niillä vaarannetaan työpaikkoja. Eduskuntaa vastaan suunnatut poliittiset lakot eivät riko Suomessa lain kirjainta. Painostustoimien kohdistaminen ulkopuolisiin yrityksiin on kolmikon mukaan kuitenkin vastuutonta eikä kuulu sopimusyhteiskuntaan.
Pelkästään lakon uhka – saati massiiviset lakot – aiheuttavat yrityksille kustannuksia, sillä toimintaa ja kuljetuksia joudutaan organisoimaan mahdollisuuksien mukaan uudelleen. Lisäksi uhat ja lakot aiheuttavat vakavaa haittaa yritysten maineelle, sillä kansainväliset asiakkaat eivät voi luottaa toimituksista annettuihin lupauksiin.
Satamia uhkaa toinenkin työtaistelu kahden viikon kuluttua. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Suomen Merimies-unioni SMU uhkaavat lakolla viidessä keskeisessä vientisatamassa saadakseen oman työehtosopimuksen pienelle työntekijäryhmälle. Lakonuhka ei ratkennut kuluvalla viikolla sovittelussa, joten työ- ja elinkeinoministeriö siirsi 29. tammikuuta alkavaksi ilmoitettua lakkoa kahdella viikolla.
Lakonuhkassa on teollisuusyhdistysten mukaan kyse ammattiliittojen keskinäisestä valtapolitiikasta. Se on heidän mielestä myös äärimmäinen esimerkki siitä, kuinka suurta kansantaloudellista haittaa ollaan valmiita aiheuttamaan pienen ryhmän vuoksi. Työtaistelutoimista olisi luovuttava, jotta vientiä ja tuontia ei vaaranneta hyvässä kysyntätilanteessa.
Kommentoi Facebookissa