Tekeekö Kaapo Kakko historiaa? – NHL-draftin ennusmerkit eivät sitä puolla

Juhannuksena selviää, tuleeko Kaapo Kakosta NHL-historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus.

Juhannuksena selviää, tuleeko Kaapo Kakosta NHL-historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus. (Kuva AOP)

NHL:n tämän kesän ykkösvaraus on Kaapo Kakko tai Jack Hughes.

JÄÄKIEKKO NHL järjestää perjantaina ja lauantaina varaustilaisuutensa Kanadan Vancouverissa. Perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomessa jännitetään, tuleeko Kaapo Kakosta historian ensimmäinen suomalainen koko NHL:n ykkösvaraus.

Ykkösvaraukseksi on käytännössä vain kaksi ehdokasta. Kakon kilpailija on yhdysvaltalaishyökkääjä Jack Hughes.

Kanadalaisen TSN-kanavan toimittajan Bob McKenzien perinteinen kauden viimeinen draft-ranking julkaistiin maanantaina. Ranking on 93 pelaajan eli kolmen varauskierroksen mittainen. McKenzie koosti listan haastattelemalla NHL-seuran kykyjenetsijöitä.

Hughes on listan ykkösenä. Peräti kahdeksan kymmenestä kykyjenetsijästä sijoitti hänet ykköseksi. Kaksi muuta ykkössijaa menivät Kakolle.

Vaikka ”lukemat” menivät Hughesille 8–2, niin pelaajien taidot arvostetaan yhtä korkealle.

– Voisi heittää kolikkoa. Ero on niin pieni. Tiedän, että jotkut antavat edun Hughesille yksinkertaisesti sen takia, että hän on keskushyökkääjä ja Kakko laituri tai koska Hughesin on oletettu olevan ykkönen koko kauden ajan, yksi kykyjenetsijöistä kertoi TSN:lle.

Kakko on tällä kaudella päihittänyt Hughesin kahdessa maajoukkueturnauksessa. Hän teki tammikuussa Vancouverissa voittomaalin, kun Suomi päihitti nuorten MM-finaalissa Hughesin vahvistaman Yhdysvaltojen joukkueen 3–2. Toukokuussa Bratislavassa ja Kosicessa Kakko oli aikuisten MM-kisoissa voittamassa MM-kultaa, kun Hughesin ja Yhdysvaltojen tie päättyi puolivälieriin.

Se on joka tapauksessa selvää, että Kakon ura jatkuu New Yorkin metropolialueella. New Jersey Devils varaa numerolla yksi. Toisena varaa New York Rangers. Hughes ja Kakko saanevat peliaikaa NHL-seurassaan jo ensi syksynä.

Kolmanneksi on listalla rankattu Bowen Byram. Kanadalaislupaus on ainoa puolustaja 13 ensimmäisen pelaajan joukossa. Maalivahtien ykkönen on sijalla 12 oleva Spencer Knight.

TSN:n listan perusteella suomalaisia varattaisiin ykköskierroksella kolme. Lukon puolustaja Ville Heinola on rankattu sijalle 23 ja Ilveksen kanssa sopimuksen tehnyt puolustaja Lassi Thomson sijalle 30.

Suomalaisista listalle mahtuivat myös puolustajat Antti Tuomisto (53), Anttoni Honka (65) ja Mikko Kokkonen (67) sekä hyökkääjä Patrik Puistola (71). Suomen juniorityössä panostettiin vuosikymmenen alussa puolustajien kehittämiseen ja TSN:n ranking kertoo faktaa työn onnistumisesta.

Vaikka Kakko jäisi varaustilaisuudessa toiseksi, tulee hän sivuamaan varaustilaisuuden Suomen ennätystä. Numerolla kaksi suomalaisista on varattu aiemmin Aleksander Barkov vuonna 2013 (Florida Panthers) ja Patrik Laine 2016 (Winnipeg Jets).

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomi tuottaa kovia kiekkoilijoita – Stanley Cup vain karttaa suomalaisia

Kommentoi Facebookissa