Tekijänoikeusjärjestö palkitsi Virpi Hämeen-Anttilan – lainauskorvauksia on korotettu tuntuvasti

Virpi Hämeen-Anttila toimi Sanaston puheenjohtajana vuodet 2012–2017.

Virpi Hämeen-Anttila toimi Sanaston puheenjohtajana vuodet 2012–2017. (Kuva Jouni Harala)

Vuoden 2017 tekijänoikeusteko -palkinto myönnettiin merkittävästä työstä lainauskorvausjärjestelmän laajentamiseksi.

TEKIJÄNOIKEUDET Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen myöntämä Vuoden tekijänoikeusteko -palkinto jaettiin IPR Gaalassa Helsingissä tänään. Tunnustuspalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Virpi Hämeen-Anttila on toiminut kuuden vuoden ajan tekstintekijöiden lainauskorvauksia hallinnoivan Sanaston puheenjohtajana ja kampanjoi aktiivisesti lainauskorvausmäärärahan nostamiseksi ja korkeakoulukirjastojen saattamiseksi lainauskorvausjärjestelmän piiriin.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja säveltäjille heidän teostensa lainaamisesta kirjastoista. Suomessa lainauskorvaus oli pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa eikä sitä maksettu lainkaan korkeakoulukirjastojen lainoista.

– Hämeen-Anttila työskenteli intensiivisesti vakuuttaakseen päättäjät tekijöiden oikeudesta saada kohtuullista korvausta teostensa ilmaisesta kirjastolainaamisesta. Hän tapasi vuosien aikana lukuisia päättäjiä, edusti kirjailijoita ja kääntäjiä, ja antoi henkilökohtaisen panoksensa tekijöiden yhteiseksi eduksi, Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liedes totesi palkintoperusteluissa.

Lainauskorvausten korotus kolmesta miljoonasta yli 14 miljoonaan on saatu aikaan laajalla yhteistyöllä, ja sillä on tuntuva merkitys kirjallisuuden tekijöille sekä toimeentulon että työn arvostuksen kannalta. Tässä kaikessa on Sanaston puheenjohtajana vuodet 2012–2017 toimineella Virpi Hämeen-Anttilalla ollut Liedeksen mukaan keskeinen rooli.

Kirjallisuuden tekijöiden, kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja muiden järjestöjen vaikuttamistyön seurauksena eduskunta päätti opetus- ja kulttuuriministeriön esityksestä korottaa valtion lainauskorvausmäärärahaa tuntuvasti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lainauskorvausta on maksettu joulukuussa 2017 ensimmäistä kertaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista.

Kommentoi Facebookissa