Teollisuusliitto liittyi lakkorintamaan – Suomi on seisahtumassa mielenosoituspäivänä

Riku Aalto johtaa Suomen suurinta teollisuuden ammattiliittoa Teollisuusliittoa, johon kuuluu 226 000 jäsentä.

Riku Aalto johtaa Suomen suurinta teollisuuden ammattiliittoa Teollisuusliittoa, johon kuuluu 226 000 jäsentä. (Kuva AOP)

Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto Teollisuusliitto järjestää poliittisen lakon.

AKTIIVIMALLI Teollisuusliitto osallistuu poliittiseen mielenilmaukseen, joka on tähdätty maan hallituksen ja eduskunnan tekemää niin sanottua työttömien aktiivimallia vastaan. Teollisuusliitto uhkaili jo aikaisemmin herättelevänsä hallitusta ”muulla tavalla”, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Teollisuusliiton hallitus on päättänyt, että alan työpaikoilla järjestetään poliittinen lakko, joka alkaa 2.2. kello 6 ja päättyy samaan aikaan seuraavana aamuna. Lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.

– Haluamme tällä harvinaisella toimella ilmaista selkeästi näkemyksemme paitsi itse aktiivimallista, myös Juha Sipilän porvarihallituksen toimintatavoista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Teollisuusliiton valtuusto kävi jo joulukuussa kovasanaisen keskustelun aktiivimallista. Valtuusto velvoitti liiton hallituksen valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat liiton ammattiosastojen ja jäsenten osallistumisen poliittisiin lakkoihin.

Nyt tehty päätös koskee kaikkia Teollisuusliiton työehtosopimusaloja lukuun ottamatta media- ja painoalan, viestintäalan toimihenkilöiden sekä jakajien sopimusaloja.

– Rajaamme lakon ulkopuolelle myös suojelutyöt ja työt, jotka ovat välttämättömiä laiteturvallisuuden, hengen ja terveyden kannalta. Niin ikään lakon ulkopuolella ovat sellaiset työt, jotka edellyttäisivät prosessien alasajoa. Samoin prosesseihin liittyvät esivalmistelu- ja jälkityöt, joilla on vaikutusta prosessien käynnissä pysymiseen, rajataan pois lakosta, Aalto selventää.

Teollisuusliiton hallitus kehottaa liiton jäseniä osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan 2. helmikuuta Helsingissä järjestettävään mielenosoitukseen. Tapahtuman tavoitteena on se, että hallitus peruisi aktiivimallin ja lopettaisi uusien esitysten valmistelun.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus päätti torstaina, että liitto osallistuu SAK:n mielenilmaisuun poliittisena mielenilmaisuna. Liitto kannustaa kaikkia JHL:n jäseniä osallistumaan sankoin joukoin Helsingin Senaatintorilla pidettävään mielenilmaisuun.

– Meidän on tuotava kantamme maan hallitukselle selvästi julki. Työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on peruttava ja työttömyysturvaan liittyvä keskustelu on aloitettava uudestaan työtekijäliittojen, työnantajien ja valtion kesken, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Aikaisemmin työnseisauksista ovat jo kertoneet Rakennusliitto ja AKT, niin kuin Päivän Lehti kirjoitti tässä. Sen sijaan palvelualojen PAM ilmoitti, että liitto ei lähde mielenilmaisun lisäksi muihin työtaistelutoimiin.

Kommentoi Facebookissa