Teosto-palkinto Jesse Markinille ja Totte Rautiaiselle – ”Ehyt ja mietitty kokonaisuus, joka hurmioittaa”

Raadin yksimielisellä päätöksellä Teosto-palkinnon saivat Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset levyllä FOLK.

Raadin yksimielisellä päätöksellä Teosto-palkinnon saivat Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset levyllä FOLK. (Kuva AJ Savolainen)

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.

TEOSTO-PALKINTO Vuoden 2020 Teosto-palkinnon saivat voittajan valinneen raadin yksimielisellä päätöksellä Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset levyllä FOLK. Palkinnonsaajista päätti viisihenkinen raati erillisen esiraadin valitsemien seitsemän teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Ylen luova johtaja Ville Vilén ja jäseninä kapellimestari Dalia Stasevska sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkittujen teosten tekijät säveltäjä Sebastian Hilli ja musiikintekijät Stina Koistinen ja NicolasLeissiRehn. FOLK-levylle sovituksia tehnyt Rehn ei jäävinä osallistunut raadin levyä koskeneeseen keskusteluun.

Voittajan valinnut raati luonnehtii, kuinka erinomaisissa kappaleissa ja terävänäköisesti käsitellyissä teemoissa yhdistellään hienosti eri vaikutteita ja tyylejä.

– Intensiivisen kuunteluvaiheen jälkeen voittajateoksesta vallitsi kuitenkin täydellinen yksimielisyys: fantastisista yksittäisistä biiseistä koostuva FOLK on ehyt ja mietitty kokonaisuus, joka hurmioittaa, raati toteaa.

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kun palkinnon saa yksi teos, palkintosumma on 25 000 euroa. Voittajateoksen lisäksi raati halusi nostaa esiin Signen To Sappho -teoskokonaisuuden, jossa raati kuuli kunniamaininnan arvoista omaperäisyyttä ja oivaltavuutta.

Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi kaikkiaan seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta. Teosto perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaettiin 17. kerran.

Lue myös: Finlandia-palkintojen diktaattorit valittiin – kaunokirjallisuuden voittajan valitsee kapellimestari Hannu Lintu

Kommentoi Facebookissa