Terrafamen merkittävä omistaja rahanpesusotkussa – ministerit eivät muista tai kommentoi

Trafiguran omistava yhtiö on rekisteröity Willemstadiin Curacaon veroparatiisisaarelle.

Trafiguran omistava yhtiö on rekisteröity Willemstadiin Curacaon veroparatiisisaarelle. (Kuva Fotolia)

Kaivosyhtiöstä 30 prosenttia omistavan Trafiguran toiminta herätti epäilyjä jo vuonna 2017.

TERRAFAME Kansainvälinen raaka-ainejätti Trafigura on jälleen joutunut skandaalin keskelle. Yleisradio kertoo, että suuret kansainväliset pankit ovat tehneet yhtiön toiminnasta toistuvasti ilmoituksia Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaiselle talousrikoksien estämiseen erikoistuneelle yksikölle.

Salaisten raporttien mukaan kyseessä on kymmenien miljardien eurojen arvoiset epäilyttävät tilisiirrot. Yhtiö on raportin mukaan sotkeutunut useisiin korruptioskandaaleihin eri puolilla maailmaa ja siirtänyt useita satoja miljoonia euroja veroparatiisiyhtiöille, joilla ei näyttäisi olevan todellista liiketoimintaa.

Terrafamen pääomistaja on valtionyhtiö Suomen Malmijalostus Oy 69,8 prosentin osuudella, Trafiguran omistus Galena-rahastojen kautta on 29,7 prosenttia. Terrafame kertoo periaatteenaan olevan, että toiminnan tulee olla sosiaalisesti vastuullista ja läpinäkyvää. Valtioneuvosto teki helmikuussa 2020 päätöksen, jolla se antoi Terrafamelle luvan myös uraanin talteenottoon.

Juttuvinkki: Veroparatiiseja ja korruptiota – Suomi oli tietämätön Trafiguran johtajien bisneksistä

Kun Trafigura tuli mukaan Terrafameen vuonna 2017, sen johtajat olivat mukana yli 100 Bahamaan rekisteröidyssä yhtiössä, 21 sveitsiläisyhtiössä, 18 luxemburgilaisyhtiössä, Maltalle on rekisteröity 16 yhtiötä ja Marshallinsaarille kymmenen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti tuolloin, ettei työ- ja elinkeinoministeriö ollut tietoinen Trafiguran toiminnasta veroparatiiseissa. Lintilä kuitenkin vahvisti, että valtio oli tarkastanut uuden yhtiökumppaninsa taustat. Yleisradion kysyessä Lintilältä nyt vuonna 2017 tehdystä selvityksestä, Lintilä vastasi sanomalla, että ”minä en muista koko tarkastusta”.

Tyytyväisiä miehiä tiedotustilaisuudessa, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Terrafame Groupin toimitusjohtaja Janne Känkänen ja Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir.
Tyytyväisiä miehiä tiedotustilaisuudessa 2017, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Terrafame Groupin toimitusjohtaja Janne Känkänen ja Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir. (Kuva AOP)

Trafigura-konsernia epäillään Guardianin mukaan nyt lisäksi kansainväliseen öljykauppaan liittyvästä korruptiosta. Terrafame kuuluu nykyisin työministeri Tuula Haataisen vastuulle. Työministeriön mukaan Haatainen ei kommentoi toistaiseksi asiaa, ja Twitterin mukaan jatkossakin ilmeisen rajoitetusti:

”Työ- ja elinkeinoministeriö perehtyy julkisuudessa esiin nousseihin kysymyksiin liittyen Terrafamen vähemmistöomistajaan Trafiguraan. Perehtymisen jälkeen ministeriö kommentoi asiaa omistaja-ohjauksen näkökulmasta.”

Trafigura-konserni vei aikoinaan kohua aiheuttaneella Probo Koala -jätetankkerilla massiivisen ongelmajätelastin Norsunluurannikolle, jossa kuorma levitettiin ympäristöön rahan säästämiseksi. Seitsemäntoista ihmistä menetti henkensä ja 100 000 sairastui. Tultuaan Suomen valtion kumppaniksi yhtiö vakuutti, että sen toiminta oli vastuullista.

Trafigura on rekisteröity Singaporeen, mutta sen omistaa yhtiö nimeltään Farringford NV, joka puolestaan on rekisteröity Karibialla sijaitsevalle Curacaon veroparatiisisaarelle. Farringfordissa valtaa pitäviä tahoja ei tunneta.

Trafigura ei ole halunnut kommentoida meneillään olevia tutkintoja millään tavalla. Prosessissa on kyse yli 2100 pankkien tekemästä epäilyttävän tilisiirron ilmoituksista, jotka on lähetetty Yhdysvaltain viranomaisille vuosina 1999–2017. Vuodon on saanut yhdysvaltalainen uutissivusto BuzzFeed News, joka on jakanut tiedot kansainvälisen toimittajaverkosto ICIJ:n kanssa.

Lue myös: Terrafamen uusi yhtiökumppani Talvivaarassa on kulkenut likaisia polkuja

Kommentoi Facebookissa