Terrori-iskusta epäilty on ammuttu tulitaistelussa Italiassa

Italian poliisi seisoo peitetyn ruumiin vierellä, ammuttu on Berliinin terrori-iskusta epäilty Anis Amri.

Italian poliisi seisoo peitetyn ruumiin vierellä, ammuttu on Berliinin terrori-iskusta epäilty Anis Amri. (Kuva AOP)

Tunisialainen turvapaikanhakija Anis Amri on tunnistettu sormenjäljistä.

TERRORI-ISKU Saksan poliisi on tiedottanut, että Berliinin terrori-iskusta epäilty tunisialainen turvapaikanhakija Anis Amri on saanut surmansa tulitaistelussa Italiassa. Aamuyöllä tapahtuneessa välikohtauksessa Amri oli pysäytetty rutiiniluonteisessa tarkastuksessa kahden poliisin toimesta. Paikka on Milanon lähellä Sesto San Giovannissa rautatieaseman luona.

Kun poliisi pyysi nähtäväkseen papereita, Amri oli avannut tulen ja huutanut ”Allahu akbar”, Jumala on suuri. Toinen poliiseista haavoittui olkapäähän, ennen kuin Amri sai itse surmansa poliisin luodeista. Italian sisäministeri Marco Minitti on vahvistanut, että kyseessä on 24-vuotias etsitty turvapaikanhakija.

– Hän oli Euroopan etsityin henkilö ja me onnistuimme välittömästi tunnistamaan sekä neutralisoimaan hänet. Tämä on todistus siitä, että turvallisuusorganisaatiomme toimii. Italian on syytä olla ylpeä. Minitti kommentoi.

Italialaismedioiden mukaan ammutulta oli löytynyt myös junalippuja, joiden perusteella voitiin päätellä hänen tulleen Italiaan Ranskan Savoijin kautta, ja oleskelleen mahdollisesti Torinossa. Ruumis on tunnistettu uutistoimisto Reutersin mukaan sormenjäljistä, jotka löytyivät myös Berliinin terrori-iskussa käytetystä rekasta.

Anis Amrista julkaisiin etsintäkuulutus sekä 100 000 euron palkkio pidtykseen johtavista tiedoista. (Kuva Saksan poliisi)
Anis Amrista julkaisiin etsintäkuulutus sekä 100 000 euron palkkio pidätykseen johtavista tiedoista. (Kuva Saksan poliisi)

Musta Scania-merkkinen rekka ajoi tahallisesti väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla tämän viikon maanantai-iltana kello 20. Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitsevalle torille oli kokoontunut useita ihmisiä, joista 12 sai surmansa ja noin 50 loukkaantui.

Puolan rekisterissä olleen rekan oikea kuljettaja löydettiin kuolleena hytistä. Rekka oli kaapattu ja puolalaista kuljettajaa oli ammuttu sekä puukotettu, hän on yksi iskun uhreista.

Nyt surmansa saanut  Amri oli saapunut Saksaan turvapaikanhakijana viime huhtikuussa. Hänelle ei kuitenkaan myönnetty turvapaikkaa ja Saksan viranomaiset olivat pyytäneet miehelle Tunisiasta väliaikaisia dokumentteja palauttamista varten.

Amri oli aikaisemmin ollut myös vankilassa Italiassa syyllistyttyään tuhopolttoon. Hän oli lisäksi viranomaisten seurannassa radikalisoitumisen ja terroristiyhteyksiensä johdosta. Terrori-epäiltyä oli ehditty jo etsiä muun muassa Tukholmasta, pidätykseen johtavista tiedoista oli luvattu 100 000 euron palkkio.

Poliisi etsii edelleen Amrin mahdollisia rikoskumppaneita.

Anis Amrin pysäyttäneet poliisit olivat Luca Scatá, 29, sekä Christian Movio, 36. Amri ampui Moviota olkapäähän, jonka jälkeen Scatá ampui Amrin. Poliisit olivat melko uusia tehtävässään ja heillä oli yllään luotiliivit.

Italian poliisi julkaisi kuvan ampumisessa loukkaantuneesta poliisista Christian Moviosta sairaalassa.
Italian poliisi julkaisi kuvan ampumisessa loukkaantuneesta poliisista Christian Moviosta sairaalassa.

Kommentoi Facebookissa