Teslakin tähyilee idän suuntaan – sähköautoja saatetaan valmistaa kohta Kiinassa

Tesla tarvitsee uusia autojen ja akkujen kokoonpanotehtaita sekä Euroopassa että Aasiassa.

Tesla tarvitsee uusia autojen ja akkujen kokoonpanotehtaita sekä Euroopassa että Aasiassa. (Kuva AOP)

Tesla voi perustaa kokonaan omistansa tehtaan Shanghain vapaakauppa-alueelle.

AUTOT Kalifornialaislähtöisellä sähköautopioneeri Teslalla on tällä hetkellä vain yksi tehdas kotikulmillaan Fremontissa. Siellä on valmistettu luksusluokan Model S:ää sekä isoa Model X -crossoveria, mutta valikoima täydentyi äskettäin ”kansanmalli” Model 3:lla. Auton tuotantomääristä annettiin etukäteen melko hurjia lupauksia, mutta muun muassa korien hitsaamiseen liittyvät pullonkaulat ovat pitäneet todelliset volyymit paljon pienempinä. Niinpä Model 3:a saatiin rakennettua kolmannen vuosineljänneksen aikana vain 260 kappaletta.

Tahdin pitäisi kuitenkin kohentua pian, ja Tesla on muutenkin tähyilemässä uusille markkinoille. Sähköautofirma suunnittelee nimittäin tuotantopaikkaa Kiinaan, ja se on jo käynyt aiheesta keskusteluja Shanghain alueen paikallishallinnon kanssa. Uudesta tehtaasta saatetaan päästä sopimukseen vielä loppuvuodesta, mutta Tesla ei ole vielä suostunut vahvistamaan tietoja kiinalaisten kanssa solmitusta diilistä.

Kiina haluaa suojella kotimaista autonvalmistusta, minkä vuoksi tuontiautoille lätkäistään 25 prosentin tulli. Lisäksi maa ei ole antanut ulkomaisten autonvalmistajien perustaa sinne kokonaan niiden omistuksessa olevia tehtaita. Maailman suurimmat automarkkinat tarjoavat siis kosolti haasteita Teslalle, joka haluaa kuitenkin parantaa asemiaan Kiinan nopeasti kasvavilla sähköautomarkkinoilla. Tesla aikoo pitää kiinni myös itsenäisyydestään ja immateriaalioikeuksistaan, vaikka palo idän suuntaan onkin kova.

Teslan Model S on ollut tuotannossa Yhdysvalloissa nyt viitisen vuotta.
Teslan Model S on ollut tuotannossa Yhdysvalloissa nyt viitisen vuotta. (Kuva Tesla)

Kiinan hallitus on luonut vapaakauppa-alueita, jonne harkitaan uusia vapauksia. Suunnitelmien mukaan näille alueille saisi perustaa myös täysin ulkomaisessa omistuksessa olevia autotehtaita. Tällä yritetään vauhdittaa erityisesti sähkö- ja hybridiautojen tuotantoa, jotta niiden myyntilukemat saataisiin vastaamaan varsin kovia tavoitteita. Näin Teslakin saisi perustaa kokonaan omistansa tehtaan Shanghain vapaakauppa-alueelle.

Sähköautopioneeri joutuisi edelleen maksamaan 25 prosentin tullin vapaakauppa-alueella valmistetuista autoista, mutta tuotantokulut laskisivat huomattavasti Kaliforniaan verrattuna. Tesla kertoi aikeistaan Shanghain suhteen jo kesäkuussa julkisuuteen antamassaan lausunnossa, mutta suunnitelmia ei ole tarkennettu sen jälkeen.

Asiaan palataan kuulemma loppuvuodesta, jolloin siitä saattaa olla uutta tiedotettavaa. The Wall Street Journal -julkaisu ehti kuitenkin jo ilmoittaa, että Tesla olisi päässyt sopimukseen Shanghain alueen paikallishallinnon kanssa tehtaan rakentamisesta kaupungin vapaakauppa-alueelle.

Shanghai on erityisen houkutteleva tuotantopaikka, koska sitä pidetään Kiinan autoalan pääkaupunkina. Siellä on myös isot markkinat kaikenlaisille luksusautoille, joten merkittävä osa Teslan kiinalaisesta tuotannosta saataisiin myytyä aivan tehtaan lähiseudulle. Sähköautovalmistaja ei ole lähdössä aivan soitellen sotaan, koska kiinalainen nettifirma Tencent Holdings omistaa viiden prosentin siivun Teslasta. Tencent voisikin toimia Teslan kumppanina Kiinan valloituksessa.

USA:n presidentti Donald Trump on vierailemassa ensi kuussa Kiinassa, ja Tesla-sopimuksen solmiminen saatetaankin julkistaa juhlallisesti samaan aikaan. Monista hankkeistaan tunnettu Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on puolestaan todennut, että firma tarvitsee uusia autojen ja akkujen kokoonpanotehtaita sekä Euroopassa että Aasiassa. Oma tehdas maailman suurimmilla automarkkinoilla olisi siis varsin looginen seuraava askel.

Kommentoi Facebookissa