THL ehdottaa, että Suomi jää pysyvästi talviaikaan – kesäaika johtaa terveyshaittoihin

Kesäajan käytöstä ei THL:n mukaan ole mitään luotettavasti osoitettua hyötyä terveydelle.

Kesäajan käytöstä ei THL:n mukaan ole mitään luotettavasti osoitettua hyötyä terveydelle. (Kuva Fotolia)

Seuraavaksi valtioneuvosto ja eduskunta käsittelevät Euroopan komission ehdotusta.

KELLONAIKA Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että kellonajan siirtäminen on hyvä lopettaa kaikissa EU-maissa ja parasta olisi jäädä pysyvästi normaaliaikaan eli talviaikaan.

THL toteaa kannanottonsa perusteluissa, että kesäajan käyttö lisää iltojen valoisuutta, mikä aiheuttaa ihmisen sisäiseen kelloon lisäjätätystä ja johtaa terveyshaittoihin. Kesäajan käytöstä ei ole mitään luotettavasti osoitettua hyötyä terveydelle.

THL esitti kantansa lausunnossaan Euroopan komissiolle elokuussa. Syyskuussa komissio ehdotti, että kellonajan siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019.

Jos kesäajasta luopuminen etenee EU:ssa, myös Suomen on otettava kantaa siihen, mikä on Suomen pysyvä aika. Seuraavaksi valtioneuvosto ja eduskunta käsittelevät komission ehdotusta ja muodostavat Suomen virallisen kannan asiaan.

Kansalaiset voivat kertoa näkemyksensä asiasta otakantaa.fi-palvelun kautta 12.10. asti. Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa komission ehdotukseen. Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella.

Asian valmistelussa kuullaan myös asiantuntijoita ja arvioidaan kellojen siirron lopettamisen vaikutuksia laajasti. EU:ssa direktiivin valmistelu jatkuu neuvostossa ja Euroopan parlamentissa.

Lue myös: Suomalaiset juovat alkoholia entistä vähemmän – monia terveyden kannalta myönteisiä muutoksia

Kommentoi Facebookissa