THL kertoo huojentavista tutkimustuloksista – rokotteiden suojatehoissa ei ole juurikaan eroa

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita.

Maailmalla on nyt käytössä useiden eri lääkeyhtiöiden kehittämiä koronavirusrokotteita. (Kuva Fotolia)

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta.

KORONAVIRUS Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta. THL kertoo, että eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme rokotevalmistetta, AstraZenecan Vaxzevrian adenovirusvektorirokote, BioNTech-Pfizerin Comirnaty mRNA-rokote sekä Modernan Spikevax mRNA-rokote.

Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille. Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Modernan mRNA-rokotetta tarjotaan 18 vuotta täyttäneille.

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena. Jo ensimmäinen rokotus suojaa koronavirustaudilta, mutta suojateho vahvistuu toisen annoksen jälkeen. Toinen rokoteannos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään. Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

THL toteaa, että viime päivien julkinen keskustelu on saattanut herättää huolta ihmisissä, jotka ovat saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen. Keskustelusta on voinut saada käsityksen, että rokote olisi suojateholtaan heikompi kuin BioNTech-Pfizerin tai Modernan rokote.

Kertyneen tutkimustiedon valossa tämä ei THL:n mukaan pidä paikkaansa. Täysi kahden annoksen sarja Vaxzevria-rokotetta antaa mRNA-rokotteiden tavoin erittäin hyvän suojan koronatautia vastaan.

Tuoreen eurooppalaisen katsausartikkelin ja 30 julkaistun ja vertaisarvioidun tehokkuustutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta Comirnaty-rokotetta tai Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei voitu osoittaa merkittävää eroa suojatehossa oireetonta tai oireista, mukaan lukien vakavaa sairaalahoitoa vaativaa, koronatautia vastaan.

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa.

– Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että BioNTech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lue myös: Korona kuormittaa henkisesti etenkin korkeakoulutettuja naisia – jopa itsemurha-ajatukset lisääntyivät

Kommentoi Facebookissa