Tiedä mitä hengität – nyt voit tarkistaa paikkakuntasi ilmanlaadun ja saastepitoisuudet

Ilmatieteen laitos kerää ilmanlaadun seurannan tulokset tietojärjestelmäänsä ja jakaa tiedot reaaliajassa valtakunnallisessa palvelussa.

Ilmatieteen laitos kerää ilmanlaadun seurannan tulokset tietojärjestelmäänsä ja jakaa tiedot reaaliajassa valtakunnallisessa palvelussa. (Kuva Fotolia)

Koko Suomen ilmanlaatu on seurattavissa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa.

ILMANLAATU Ilmatieteen laitos avaa uuden ilmanlaadun verkkopalvelun. Palvelussa on nähtävissä ajantasaiset ilmanlaadun seurannan tulokset kaikilta Suomen mittausasemilta. Palveluun kerätään ilmanlaatutietoja 46 kaupungin tai kunnan alueelta, yhteensä 90 asemalta.

Kunkin paikkakunnan ilmanlaatua voi seurata yksinkertaisen ilmanlaatuluokituksen eli ilmanlaatuindeksin avulla. Palvelussa voi myös syventyä saastekohtaisiin pitoisuustietoihin. Ilmanlaadun kannalta keskeisiä suureita eli tuulta ja sadetta on mahdollista tarkastella samanaikaisesti.

Tarkempaa ilmanlaatutietoa saa valitsemalla kartalta mittauspaikan, joka avaa paikkakohtaisen kuvaajan.

Uusi ilmanlaatupalvelu tulee korvaamaan vuoden lopussa suljettavan ilmanlaatu.fi-portaalin. Syksyn aikana verkkopalvelua kehitetään edelleen ja täydennetään muun muassa tilastotiedoilla.

Verkkouudistus on osa kansallisen ilmanlaadun tietojärjestelmän uudistusprojektia, jossa ilmanlaatu on liitetty Ilmatieteen laitoksen muihin tietojärjestelmiin.

– Uudella  tietojärjestelmällä pystymme täyttämään kustannustehokkaasti EU:n vaatimukset  datan avoimuudesta  ja digitaalisesta tiedonvaihdosta, toteaa erikoistutkija Pia Anttila.

Suomessa kaupungit ovat vastuussa tarvittavasta ilmanlaadun seurannasta, Ilmatieteen laitos puolestaan seuraa ilmanlaatua tausta-alueilla. Ilmatieteen laitos kerää ilmanlaadun seurannan tulokset tietojärjestelmäänsä. Laitos jakaa tiedot reaaliajassa valtakunnallisessa palvelussa ja avoimessa datassa sekä raportoi tiedot EU:lle ja muihin kansainvälisiin organisaatioihin.

  • Ilmanlaatu-palveluun pääset klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa