Tiesitkö nämä tragediat Saara Aallon kappaleen taustalla?

Britannian X Factor -kisassa on kuultu myös Saara Aallon versio Titanicin tunnuskappaleesta.

Britannian X Factor -kisassa on kuultu muun muassa Saara Aallon versio Titanicin tunnuskappaleesta. (Kuva Ville Paul Paalasmaa)

Suomalaisäiti ja nuorimmat lapset olisivat pelastuneet Titanicista, vanhimmat pojat eivät.

TITANIC Britannian X Factor -kilpailussa suomalainen Saara Aalto esittää tänään todellisen elokuvaklassikon. Kyseessä on My Heart Will Go On, joka on vuonna 1997 ensi-iltansa saaneen Titanic-elokuvan tunnuskappale.

Kappaleen säveltäjä James Horner teki melodian ensin instrumentaaliseksi teemaksi, mutta päätti pyytää kuitenkin Will Jenningsiä sanoittamaan sävelmän elokuvan lopputeksteissä soitettavaa versiota varten. Ohjaaja James Cameron ei aluksi innostunut ajatuksesta, samoin kappaleen esittäjä Céline Dion kieltäytyi.

Suostuttelujen jälkeen kappale kuitenkin äänitettiin, ja se palkittiin parhaan laulun Oscar-palkinnolla, parhaan kappaleen Golden Globe -palkinnolla sekä neljällä Grammy-palkinnolla. Laulu oli maailman myydyin single vuonna 1998.

My Heart Will Go On on niin tuttu, että sitä pidetään jopa liian ilmiselvänä kappalevalintana kisaan. On kuitenkin muistettava, että valinnan esitettävästä kappaleesta on tehnyt Saaran puolesta hänen mentorinsa Sharon Osbourne.

”Olette pian meren pohjassa”

Elokuva on tositapahtumiin perustuva romanttinen draama Titanic-matkustajalaivan haaksirikosta huhtikuisena yönä vuonna 1912. Uppoamattomaksi uskottu White Star Linen lippulaiva törmäsi jäävuoreen ja vei mukanaan noin 1 500 ihmistä pohjoisella Atlantilla.

Säilyneiden asiakirjojen mukaan Southamptonista lähteneellä laivalla oli matkustajina 63 suomalaista, suurin osa kolmannessa luokassa Amerikkaan matkustavia köyhiä siirtolaisia. Hengissä haaksirikosta selvisi vain 20 suomalaista.

Titanic oli aikoinaan White Star Linesin uppoamattomaksi uskottu ylpeys.
Titanic oli aikoinaan White Star Linesin uppoamattomaksi uskottu ylpeys.

Ylihärmästä lähtenyt Maria Panula oli matkassa viiden poikansa kanssa, puoli vuotta aikaisemmin lähteneen perheen isän kutsumana. Törmäyksen jälkeen vanhimmat pojat olivat tulleet herättämään eri paikassa toisten lasten kanssa nukkuneen äitinsä.

– Tulkaa pois ruumasta, tai olette pian meren pohjassa.

Maria olisi päässyt nuorimpien lasten kanssa pelastusveneeseen, mutta vanhimmat pojat eivät. Pojat pyysivät koko perhettä jäämään heidän kanssaan, ja näin kaikki hukkuivat yhdessä.

Merestä kurottautuvat kädet

Maria Panulan kanssa samassa hytissä matkusti Oulaisista kotoisin ollut 18-vuotias Anna Turja. Suvusta suuri osa oli jo matkustanut Amerikkaan, jonne myös tyttöä pyydettiin. Onnettomuuden tapahduttua hän tiesi, missä pelastusveneitä laskettiin.

– Siellä oli sääntö, että ainoastaan lapset ja naiset otettiin pelastusveneisiin.

Titanicin upotessa Anna kuuli vielä lähellä kelluneeseen pelastusveneeseen hukkuvien valituksen ja hirvittävät avunhuudot sekä näki merestä kurottautuvat kädet. Anna pelastettiin lopulta Carpathia-nimiseen ohikulkeneeseen laivaan.

Hänet listattiin aluksi kuolleiden joukkoon, vasta viisi viikkoa myöhemmin hänen perheensä sai Annalta kirjeen. Uudelta nimeltään Anna Lund kuoli 89-vuotiaana Long Beachissa Kaliforniassa vuonna 1982.

Titanic-elokuvan romanttinen tähtipari oli Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet. (Kuva Titanic)
Titanic-elokuvan romanttinen tähtipari oli Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet. (Kuva Titanic)

Elämää suurempaa elokuvaa

Titanic-elokuvassa Leonardo DiCaprion esittämä Jack Dawson rakastuu Kate Winsletin roolihahmoon Rose DeWitt Bukateriin. Henkilöhahmot ovat kuvitteellisia, ohjaaja James Cameronin esikuva Roselle oli amerikkalainen taiteilija Beatrice Wood, jolla ei ollut mitään yhteyttä Titaniciin.

Koskettavassa kohtauksessa Jack hukkuu hyiseen mereen, kun taas Rose pelastautuu pienelle lautalle. Titanicin henkilökuntaan todellakin kuului J. Dawson, joka hukkui laivan mukana. J. Dawson oli kuitenkin Joseph Dawson ja hänen hautansa löytyy Halifaxista, Nova Scotiasta.

Nimien samankaltaisuus on vain Cameronin kohdannut sattuma – samoin kuin elokuvassa Jackin kaverina esiintyvän Tommy Ryanin nimen yhteys todellisuudessakin kolmannen luokan stuerttina toimineeseen Thomas Ryaniin.

Näyttelijöinä nähdään myös suomalaisia, kun pienessä roolissa elokuvan alkukohtauksissa ruotsalaista Björniä esittää Jari Kinnunen. Titanicin 3 798 metrin syvyydessä lepäävä hylky löydettiin vasta 73 vuotta onnettomuuden jälkeen, vuonna 1985.

  • Lauantain suora lähetys Britannian X Factorista alkaa Suomen aikaa kello 22.00 ITV-kanavalla.

Videolla Céline Dionin alkuperäinen esitys kappaleesta My Heart Will Go On, mukana myös materiaalia Titanic-elokuvasta.

Kommentoi Facebookissa