Tiesitkö tätä – Kiinasta tilatuista aurinkopaneeleista voi joutua maksamaan polkumyyntitullia

Tulli kehottaa selvittämään, paljonko Kiinasta tilattavaa vastaava aurinkopaneeli maksaisi Suomessa.

Tulli kehottaa selvittämään, paljonko Kiinasta tilattavaa vastaava aurinkopaneeli maksaisi Suomessa. (Kuva Fotolia)

Tulli, arvonlisävero, polkumyynti- ja tasoitustulli voivat lisätä kustannuksia yli 60 prosenttia.

TULLI Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi. Mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilatuista tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Verojen ja tullien määrä riippuu muuan muassa paneelin tyypistä ja sen valmistajasta. Kiinasta tilattujen aurinkopaneelien polkumyyntitulli voi olla 0–53,4 prosenttia ja tasoitustulli 0–11,5 prosenttia tavaran tullausarvosta.

Tullausarvo lasketaan lisäämällä ostohintaan kuljetus- ja vakuutuskustannukset. Tämän summan perusteella lasketaan tarvittavat tullit sekä niiden päälle vielä arvonlisävero.

Tulli kertoo esimerkkinä, jos asiakas tilaa Kiinasta LDK Solar Hi-Tech (Hefei) Co. Ltd:n valmistaman teholtaan 1000-wattisen aurinkopaneelin ilman minkäänlaisia jännitteensäätö- tai tasasuuntausominaisuuksia, itse paneelin hinta voisi olla 200 euroa ja postikulut 30 euroa.

Tullinimikkeen perusteella kannettava yleinen tulli olisi 0 prosenttia. Valmistajakohtainen polkumyyntitulli aurinkopaneelille voisi kuitenkin olla 46,7 prosenttia, ja tasoitustullia kerättäisiin 11,5 prosenttia. Näiden päälle laskettaisiin vielä arvonlisävero, joka on 24 prosenttia.

Maahantuontiverojen määräksi tulisi tässä esimerkissä siis yhteensä 221,18 euroa. Näin joutuisi maksamaan 200 euron arvoisesta aurinkopaneelista postikuluineen ja maahantuontiveroineen yhteensä 451,18 euroa.

Tulli kehottaakin selvittämään, paljonko vastaava aurinkopaneeli maksaisi Suomessa – hintaero saattaa olla yllättävän pieni.

Kommentoi Facebookissa