Tieteen yö vie mahdollisiin tulevaisuuksiin – kävijät saavat rakentaa itselleen aidon foliohatun

Suuren suosion saavuttaneessa tapahtumassa on tänä vuonna teemana tulevaisuus.

Suuren suosion saavuttaneessa tapahtumassa on tänä vuonna teemana tulevaisuus. (Kuva Heureka)

Heureka ja tulevaisuustalo Sitra tarjoavat helmikuun alussa maksuttoman tulevaisuustapahtuman.

TAPAHTUMA Tiedekeskus Heurekassa järjestetään jälleen maksuton Tieteen yö -tapahtuma, suuren suosion saavuttaneessa tapahtumassa on tänä vuonna teemana tulevaisuus. Mitä mahdollisia tulevaisuuksia on faktan ja fiktion rajapinnoilla? Miltä tulevaisuus saattaisi näyttää? Entä miltä tulevaisuus on näyttänyt fiktiivissä kertomuksissa, ja onko niissä ollut mitään perää? Miltä sinä haluaisit tulevaisuuden näyttävän?

Heureka ja tulevaisuustalo Sitra tarjoavat tapahtuman, jossa kaikkien Heurekan näyttelyjen lisäksi pääsee nauttimaan monipuolisesta ohjelmatarjonnasta teemalla Tulevaisuutta – usko tai älä! Seitsemän sisarusta tulevaisuudessa -näyttelyssä voi pohtia, mitä itse ajattelee tulevaisuudesta. Pelillisessä näyttelyssä tekoäly seuraa kävijöiden valintoja ja jokainen saa oman arvoprofiilinsa. Lopuksi Pepper-robotti ja tekoäly Jennifer analysoivat, miltä koko Suomen tulevaisuus näyttää.

Tapahtumassa kuullaan useita puheenvuoroja. Kirjailija Johanna Sinisalo pureutuu illan aikana fiktiokirjallisuuden utopioihin ja dystopioihin. Dosentti Merja Polvinen ja tohtorikoulutettava Esko Suoranta puolestaan valottavat fiktiokirjallisuuden tulevaisuuden teknologioita. Tutkija Mikael Laakasuo paneutuu ajankohtaiseen kysymykseen tekoälyn moraalista. Sitran ennakoinnin asiantuntija Mikko Dufva kertoo, mitä tulevaisuuksissa tapahtuu.

Työpajoissa voi heittäytyä futuristisiin puuhiin. Ideaverstaassa rakennellaan pieniä valomiekkoja ja suunnitellaan tulevaisuuden robotteja värikkäistä maissinaksuista. Teemaan sopivasti kävijät saavat rakentaa itselleen aidon foliohatun. Laboratoriossa puolestaan tehdään UV-valossa hohtavaa limaa.

Tapahtuman aikana on nähtävillä kuvataitelija Janne Hokkasen dystooppisia öljyväritöitä ja veistoksia sisältävä Egoloogista-näyttely. Taiteilija on paikalla koko tapahtuman ajan ja ohjaa teemaan liittyvän yhteisötaide-työpajan. Esillä on lisäksi pieni näyttely suomalaisista ufo-havainnoista.

Scifi-maailmaan johdattaa myös illan musiikki. Quinsonitus-orkesteri täräyttää ilmoille upeasti sovitettuja scifi-leffojen tunnussävelmiä. Scifi-virtuaaliparturissa päästään stailaamaan omaan päähän scifi-henkiset hiukset ja vastaillaan scifi-tietovisaan. Iltaa värittävät myös vieraat kaukaiselta galaksilta, kun 501st Nordic Garrisonin pahikset tulevat valvomaan tiedekeskukseen kuria ja järjestystä.

Tiedettä pallolla -kohteella Sitran asiantuntijat kertovat ajankohtaista tietoa luonnonvaroista ja kestävästä kehityksestä teemalla Maalaisjärki 2.0 – miten saamme ruuan riittämään myös tulevaisuudessa? Planetaariossa nähdään koko illan ajan Sami Mikkolan uusi lyhytanimaatio Galaksimatka. Animaatiota katsoessa voi rauhoittua ja fiilistellä, miltä tuntuisi matkustaa läpi lähiplaneettojen, aina Linnunradan laidalle saakka.

Koska tapahtuma on maksuton, kannattaa yleisön varautua ruuhkiin ja jonoihin ainakin ajoittain. Jonotustilanteesta tiedotetaan illan aikana Heurekan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

  • Tieteen yö -tapahtuma Heurekassa perjantaina 2.2.2018 klo 15–23: Tulevaisuutta – Usko tai älä

Kommentoi Facebookissa