Timo Harakka tuulettaa – ”Hallitus ei pakota nostamaan kiinteistöveroa”

Verojaoston jäsen Timo Harakka uskoo SDP:n roolin olleen ratkaiseva hallituksen kiinteistöveropäätöksessä.

Verojaoston jäsen Timo Harakka uskoo SDP:n roolin olleen ratkaiseva hallituksen kiinteistöveropäätöksessä. (Kuva AOP)

Kuntien ei ole pakko korottaa kiinteistöveroa, mutta veron ylärajaa kuitenkin korotettiin.

KIINTEISTÖVERO Pääministeri Juha Sipilän hallitus vetäytyi tiistaina kiinteistöverojen pakkokorotuksista. Suomen 170 kuntaa olisivat joutuneet kiristämään yleistä kiinteistöveroa tuntuvasti, jos hallituksen esitys olisi toteutunut.

Erityisesti asumisen pääkaupunkiseudulla pelättiin kallistuvan entisestään, mikä heikentäisi työllisyyttä ja yrittämisen edellytyksiä.

– Oppositiosta voi vaikuttaa, tuuletti asiasta tiedottanut Uudenmaan sosialidemokraattinen kansanedustaja Timo Harakka, joka on arvostellut lähetekeskustelussa aiottua esitystä.

Hallitus oli vielä tiistaiaamuna keskustan Olavi Ala-Nissilän johtaman verojaoston kokouksen alkaessa epätietoinen, pysyykö se pakkokorotustensa takana. Samoin oli epäselvää, korotetaanko kuitenkin veron ylärajoja – siis enimmäismäärää, jota kunnat voivat periä.

Kokouksessa esitettiin asiantuntijalausuntoina sekä Suomen Kiinteistöliiton että Suomen Omakotiliiton lausunnot. Nyt enimmäismääriä nostetaan, vaikka Suomen kuntien kiinteistöverot ovat keskimäärin lähes alarajalla. Nostovaraa siis löytyy jo nyt.

– Ylärajan nosto on tarpeeton säädös, jota SDP esitti hylättäväksi norminpurkamisen merkeissä, toteaa Timo Harakka, eduskuntaryhmän verovastaava.

– Vaarallinen esitys torjuttiin, jäljelle jäi vain tarpeeton esitys.

Kommentoi Facebookissa