Tommia kiinnosti työ enemmän kuin lukuhommat – ”Yksin yrittäminen vaatii jatkuvaa hienosäätöä”

Uuden pihaton alustavat piirustukset on jo tehty ja myös luvat ovat vireillä. – Jos kaikki menee mallilleen, niin rakennustyöt alkavat aikaisintaan vuoden päästä, Tommi arvioi.

Uuden pihaton alustavat piirustukset on jo tehty ja myös luvat ovat vireillä. – Jos kaikki menee mallilleen, niin rakennustyöt alkavat aikaisintaan vuoden päästä, Tommi arvioi. (Kuva Anne Anttila)

Vaikka tulevaisuudessa tulisi tarvetta lisätyövoimalle, vastuunkantaja seisoo yksissä saappaissa

MAATALOUS Vimpeliläinen Tommi Harju myöntää kiertelemättä, ettei ollut aikoinaan niitä innokkaimpia lukumiehiä.

– Ei todellakaan! Työ ja sen tekeminen on kiinnostanut pikkupojasta lähtien, joten en jäänyt sen enempää arpomaan tulevaisuuden ammattihaaveitani.

Tommi tarttui unelmistaan kiinni, osti kuusi vuotta sitten kaivinkoneen ja ryhtyi koneurakoitsijaksi.

– Investoinnin taustalla oli myös kotitilan peltopinta-alan laajentaminen, joka antoi mukavasti töitä ja samalla myös harjoittelumahdollisuuden vastahankitulle koneelle.

Opittuaan kaivaustyöt Tommi ryhtyi tarjoamaan urakointipalveluitaan myös oman tilan ulkopuolelle. Samoihin aikoihin eli vuonna 2014 Harjun tilalla tehtiin myös sukupolvenvaihdos, jolloin reilun 20 lypsävän maitotila siirtyi Tomin nimiin.

– Tämä oli luontainen jatkumo suunnitelmille, sillä koneurakointi, maidontuotanto ja peltoviljely ovat kiinteä ja toisiaan tukeva yhdistelmä, Tommi taustoittaa.

Erityisopettajana toimiva Laura-puoliso antaa kaiken tukensa Tommille ja tuleville hankkeille. – Nyt on Tommin vuoro toteuttaa unelmiaan ja saada lisäpotkua elämäntyölleen, Laura sanoo.
Erityisopettajana toimiva Laura-puoliso antaa kaiken tukensa Tommille ja tuleville hankkeille. – Nyt on Tommin vuoro toteuttaa unelmiaan ja saada lisäpotkua elämäntyölleen, Laura sanoo. (Kuva Anne Anttila)

”Kalenteri on ajoittain ruuhkainen”

Tilakauppojen jälkeen yritystoiminnan vetovastuu siirtyi kokonaisuudessaan Tomille. Tilan entinen isäntäpari pysyi kuitenkin taustalla ja he auttavat edelleen erityisesti peltopuolen töissä.

– Kalenteri on ollut ajoittain jopa ruuhkainen, sillä ryhdyin tietoisesti laajentamaan myös urakointipuolta. Kaivuutöiden lisäksi teen myös kasvinsuojeluruiskutuksia, välitän viljaa ja viime talvena aloitin lisäksi lumiurakoinnin, Tommi listaa.

Koko viiden toimintavuoden ajan Tommi on miettinyt kuitenkin maidontuotannon lopettamista.

– Tätä ajatusta on palloteltu puolelta toiselle, mutta kevättalvella ryhdyin kallistumaan kuitenkin sen laajentamiseen. Eihän maitopuolikaan ole mitään kullanvuolemista, mutta kuitenkin varmempaa, sillä tili tulee kuukausittain, Tommi perustelee.

Ainakin tällä hetkellä nuori isäntä suunnittelee jatkavansa lypsykarjatalouden parissa.

– Suunnitelmissa on uusi, kahden robotin pihatto ja sen myötä karjamäärän lisääminen. Ja jos tähän lähdetään, niin lypsävien määrä nousisi sataan neljäänkymmeneen.

Tulevan pihattoprojektin myötä Tommi sanoo miettivänsä uudelleen myös urakointipuolen jatkamista. – Aika näyttää, miten ja missä määrin koneurakointi jatkuu, yrittäjäopiston kursseilta lisätietoa hankkiva Tommi pohtii.
Tulevan pihattoprojektin myötä Tommi sanoo miettivänsä uudelleen myös urakointipuolen jatkamista. – Aika näyttää, miten ja missä määrin koneurakointi jatkuu, yrittäjäopiston kursseilta lisätietoa hankkiva Tommi pohtii. (Kuva Anne Anttila)

Kaikki mahdollinen kilpailutetaan

Tommi asettaa tavoitteeksi keskittää kaikki toiminnot yhteen paikkaan

– Tilakeskus siirtyy kokonaan pois pihapiiristä. Aluksi entinen navetta muutettaisiin nuorkarjan käyttöön, mutta myöhemmässä vaiheessa olisi tarkoituksena rakentaa myös nuorkarjalle oma navetta lypsypihaton viereen.

Tommi sanoo kiertäneensä lukuisia navetoita ja saaneensa niiden avulla hyviä vinkkejä myös omaan projektiinsa.

– Tärpeistä paras on yksinkertaisuus. Niinpä tavoitteena on halpa, yksinkertainen, mutta ajanmukainen ratkaisumalli. Myös tekniikka ja sen hyödyntäminen tulee olemaan tulevan navetan hankintalistalla. Ja kaikki mahdollinen tullaan kilpailuttamaan, Tommi tietää kertoa.

Harjun tilan isäntä on ottanut tavoitteeksi, että tulevan pihaton täytyy olla ratkaisuiltaan ja toiminnoiltaan tarvittaessa myös yhden ihmisen hallittavissa.

– Erityisopettajana toimiva Laura-puolisoni käy tilan ulkopuolella töissä, joten tilanhoito on hyvin pitkälle minun vastuullani. Toki tulevaisuudessa tulee tarvetta lisätyövoiman palkkaamiseen, mutta vastuunkantaja seisoo kuitenkin yksissä saappaissa, Tommi luonnehtii.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Arton maatilan rakennusprojekti valmistui ilman ongelmia – ”Oman työn osuus oli lähes sata prosenttia”

Kommentoi Facebookissa