Arton maatilan rakennusprojekti valmistui ilman ongelmia – ”Oman työn osuus oli lähes sata prosenttia”

Kotitilaansa isännöivä Arto Viitala on rakentanut tilalleen kaksi lihakarjapihattoa, joista uusin otettiin käyttöön muutama vuosi sitten.

Kotitilaansa isännöivä Arto Viitala on rakentanut tilalleen kaksi lihakarjapihattoa, joista uusin otettiin käyttöön muutama vuosi sitten. (Kuva Anne Anttila)

Lihanaudan kasvatus on ala, jossa tarvitaan myös toimivat tilat.

MAATALOUS Lihakarjaa pienestä suureksi kasvattava Arto Viitala aloitti kotitilansa isännyyden 11 vuotta sitten. Sukupolvenvaihdoksen aikoihin Jalasjärvisellä tilalla oli vielä lypsykarjaa, mutta uusi isäntä valmisteli jo tuotannonsuunnan muutosta.

– Ensimmäinen kasvattamo nousi navetan kylkeen ja otettiin käyttöön vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin laitoimme lehmät pois, jonka jälkeen keskityimme täysin lihakarjan kasvatukseen, Arto taustoittaa.

Tällä hetkellä Viitalan kahden pihaton dynastiassa on yhteensä 500 lihanautaa. Uusimmassa, vuoden 2015 syyskuussa käyttöönotetussa lämminpihatossa on 180-paikkainen kasvattamo sekä satapaikkainen juottamo.

– Uudisrakennuksen myötä saimme lisää väljyyttä ja samalla myös tuotannollista tehokkuutta. Myös uudenaikainen juottamo on osoittautunut todella toimivaksi ratkaisuksi.

Uudessa pihatossa on kiinnitetty huomiota myös eläinten viihtyvyyteen. – Tekniikka on vähäistä, mutta sitä löytyy kuitenkin pikkuvasikoiden juoma-automaatista. Tämä vekotin säästää aikaa ja säännöstelee tarkoin myös tarvittavan maitomäärän, isäntä esittelee.
Uudessa pihatossa on kiinnitetty huomiota myös eläinten viihtyvyyteen. – Tekniikka on vähäistä, mutta sitä löytyy kuitenkin pikkuvasikoiden juoma-automaatista. Tämä vekotin säästää aikaa ja säännöstelee tarkoin myös tarvittavan maitomäärän, isäntä esittelee. (Kuva Anne Anttila)

”Vähemmälläkin tekniikalla pärjää”

Arto Viitala sanoo hauduttaneensa uuden pihaton piirustuksia kaapin pohjalla jo vuodesta 2009 lähtien.

– Rakennusprojekti odotti vain oikeaa hetkeä. Toteuttamisvaihe tuli siinä vaiheessa, kun edessä oli selkeä tilantarve. Ja onhan se näinkin, että kehittyäkseen on pystyttävä myös laajentumaan.

Pro Agrian suunnittelema, mutta Viitalan isäntäväen itsensä työstämä kasvattamo valmistui etuajassa ja ilman suurempia ongelmia.

– Seinät tulivat valmiina, mutta muuten oman työpanoksen osuus oli lähes sata prosenttia. Isä ja pari ulkopuolista kirvesmiestä tekivät loistaa jälkeä, rakennusprojektia johtanut Arto-isäntä kehuu tyytyväisenä.

Myös lopputulokseen lihakarjatilan isäntä on tyytyväinen.

– Lähtökohtana oli, että myös uusi pihatto on lämmin. Seinärakenteiden osalta päädyimme kestävään ja ajanmukaiseen betoniin. Tekniikan osalta lista ei ole pitkä, sillä lihakarjapuolella siihen ei ole pakottavaa tarvetta. Vähemmälläkin pärjää, mutta koneellisesta ilmastoinnista ja vasikoiden juoma-automaattista en kuitenkaan enää luopuisi, Arto selvittää.

Lämminpihatossa on kiinnitetty erityishuomio myös paloturvallisuuteen. Palovaroitinjärjestelmä on moderni.
Lämminpihatossa on kiinnitetty erityishuomio myös paloturvallisuuteen. Palovaroitinjärjestelmä on moderni. (Kuva Anne Anttila)

Työtä helpottavia tekijöitä

Viitalan modernissa kasvattamossa on otettu huomioon myös työtä helpottavia tekijöitä.

– Yksi suurimmista on lannanpoistumista helpottavat ritilät. Näiden ansiosta työmäärä pihatossa pieneni, mutta samalla myös keveni.

Kolmen vuoden käyttökokemuksella Arto-isäntä sanoo ritiläkasvattamon olevan tavoitteiden mukainen.

– Lähdimme hakemaan toimivuutta, helppoutta ja yksinkertaisuutta. Juuri tämän takia suhtaudun myös teknologiaan pienellä varauksella. Monimutkainen teknologia tuo mukanaan myös monimutkaiset ongelmat. Mutta, tämä on vain minun mielipiteeni, Arto selvittä naureskellen.

Sen sijaan viihtyvyydestä Arto ei pihatossaan tinkinyt. Siitä saavat osansa niin eläimet kuin ihmisetkin.

– Ilmanvaihto toimii moitteettomasti. Myös kestävä sekä energiatehokas led-valaistus on maineensa veroinen. Eläinten viihtyvyyttä parannettiin myös suurentamalla karsinakokoa. Kokonaisuutta arvioiden olen todella tyytyväinen. Ainakaan tässä vaiheessa en tiedä, mitä olisin tehnyt toisin.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Nuori isäntäpari luotsaa luomutilaa perheviljelyn periaatteella – ”Tästä on turvallista jatkaa”

Kommentoi Facebookissa