Nuori isäntäpari luotsaa luomutilaa perheviljelyn periaatteella – ”Tästä on turvallista jatkaa”

Tuoreesta sukupolvenvaihdoksesta huolimatta Välisen tilalla vedetään edelleen yhtä köyttä. Antti ja Niina saavat tärkeää vetoapua tilan entiseltä isäntäparilta, Liisalta ja Pekalta.

Tuoreesta sukupolvenvaihdoksesta huolimatta Välisen tilalla vedetään edelleen yhtä köyttä. Antti ja Niina saavat tärkeää vetoapua tilan entiseltä isäntäparilta, Liisalta ja Pekalta. (Kuva Anne Anttila)

Välisen tilalla metsätalous tukee luomumaidon tuotantoa.

MAATALOUS ”Älä unohda historiaa, mutta älä sulje silmiä myöskään tulevaisuudelta.” Tällaisella evästyksellä Liisa ja Pekka Välinen luovuttivat tilansa avaimet jatkajille, Antti ja Niina Väliselle.

– Elämme nyt täysin uutta arkea, kun vetovastuu tilasta siirtyi uudelle sukupolvelle. Olemme tavattoman onnekkaita, sillä paras kiitos tehdystä työstä on toteutunut sukupolvenvaihdos. Asumme kuitenkin huutomatkan päässä, joten tarvittaessa apu löytyy kuitenkin läheltä, Liisa ja Pekka luonnehtivat tyytyväisinä.

Nuori isäntäpari jatkaa kokonaispinta-alaltaan 900 hehtaarin luomutilaa perheviljelyn periaatteella. Myös Antti ja Niina ovat uudesta roolistaan mielissään.

– Onhan tässä viimeiset pari vuosikymmentä jo harjoiteltu, joten työ on enemmän kuin tuttua. Sen sijaan vastuu ja sen kantaminen on asia, joka luo oman jännityksensä. Onneksi vanhemmat antavat taustatukea ja ovat edelleen mukana arjessa. Tämä on korvaamaton asia, Antti kiittelee.

Niina ja Antti ottivat isännän kotitilan nimiinsä. – Saimme äärimmäisen hyvät lähtökohdat, joten tästä on turvallista jatkaa.
Niina ja Antti ottivat isännän kotitilan nimiinsä. – Saimme äärimmäisen hyvät lähtökohdat, joten tästä on turvallista jatkaa. (Kuva Anne Anttila)

Tilan salainen ase

Välisen tilalla on takanaan pitkät perinteet, joten jo vuonna 1980, kun Pekka ja Liisa ottivat tilan nimiinsä, karjanhoidolle oli olemassa vahva kasvualusta.

– Vanhempani olivat rakentaneet viisi vuotta aikaisemmin uuden navetan, joka oli siihen aikaan hyvin edistyksellinen. Aloitimme 26 lypsävällä ja vahvalla palolla maamiehen töihin.

Tahtotila jatkui läpi vuosikymmenten, sillä Liisa ja Pekka ovat kasvattaneet tilaansa pala palalta, raivaten ja rakentaen. Vuonna 1996 tila siirtyi luomutuotantoon. Aluksi peltojen ja vuonna 2000 myös karjan osalta.

– Ratkaisu oli kaikin puolin oikea. Kokemus on osoittanut, että kun apilan saa kasvamaan, niin satoa tulee ilman kemiallisiakin lannoitteita. Karjan lanta ja luujauho ovat meidän tilan ”salainen ase”, Pekka paljastaa hymyillen.

Välisen luomutilalla on tällä hetkellä 62 lypsävää ja vuonna 2008 entisen navetan jatkoksi rakennettu yhden robotin pihatto. Nuorkarjalle on tehty tilat entiseen kivinavettaan.

– Laajennus tehtiin hartiapankkia hyödyntäen. Puutavara tuli omasta metsästä ja myös työt tehtiin hyvin pitkälle omin voimin. Tämä oli järkevin ja samalla myös kustannustehokkain ratkaisu, tilan isäntäväki määrittelee.

Periaatteena on, että eläinten tulee saada olla ja elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, kuten laiduntaa ja ulkoilla läpi vuoden.
Periaatteena on, että eläinten tulee saada olla ja elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, kuten laiduntaa ja ulkoilla läpi vuoden. (Kuva Anne Anttila)

Raha ratkaisee

Niin entinen kuin nykyinenkin isäntäpari on yhtä mieltä siitä, että raha ratkaisee myös investoinneissa.

– Tilaa luotsataan myös jatkossa hallitusti ja hillitysti. Tärkeintä on karjan hyvinvointi. Periaatteemme on, että eläinten tulee saada olla ja elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, kuten laiduntaa ja ulkoilla läpi vuoden. Lypsylehmien osalta jaloittelu näkyy niin tankissa kuin sorkkaterveydessäkin.

Nuoripari Niina ja Antti pyrkivät osaltaan myös siihen, että tilan perusrakenne monitoimitilana tulee säilymään.

– Vanhempieni ansiosta tilan tukirakenne ja toiminnot ovat niin vahvalla pohjalla, että tästä on turvallista jatkaa. Metsätalous tukee luomumaidon tuotantoa, joten tavoitteista tärkein on ylläpitää nykyinen toimintamalli ennallaan. Nyt ei kannata lähteä hulluttelemaan eikä tekemään minkäänlaisia äkkiliikkeitä, metsätalouden perustutkinnon suorittanut Antti sanoo.

Tulevaisuutta ajatellen Niina ja Antti ovat kuitenkin miettineet, että perustaisivat tilan ympärille osakeyhtiön.

– Päätöksiä ei ole tehty, mutta tie tulevaisuuteen on pidettävä kuitenkin avoinna. Myös ulkopuolisen työntekijän palkkaamista olemme miettineet, sillä varsinkin kesällä tilan peltotyöt lohkaisevat ison siivun ajasta. Jaksamisesta ei puhuta turhaan, joten elämää täytyy olla myös tilan ulkopuolella. Pienet irtiotot ja ystävyyssuhteiden vaaliminen ovat paras keino täydentää energiavarastoja.

Välisen luomumaitotilalla avataan ovet ohikulkijoille ja kesäisin ihmisille tarjotaan myös korkeatasoista kulttuuria navettaoopperoiden myötä.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Pienen tilan turvaverkko on ammattitaitoiset lomittajat – ”Välillä on mukava piipahtaa myös kyläilemässä”

Kommentoi Facebookissa