Jukka Jalonen päihitti Markku Kanervan – ”Hän teki valmentajana kovia ratkaisuja”

Jukka Jalonen on Suomen jääkiekkomaajoukkueen eli Leijonien päävalmentaja.

Jukka Jalonen on Suomen jääkiekkomaajoukkueen eli Leijonien päävalmentaja. (Kuva AOP)

Suomen Valmentajat ry on valinnut Suomen 2019 vuoden valmentajaksi Jukka Jalosen.

JÄÄKIEKKO Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on Suomen Valmentajat ry:n valinta Vuoden Valmentajaksi. Valinnasta vastasi yhdistyksen hallitus.

Jalosen meriitit puhuvat puolestaan. Hän valmensi Suomen joukkueen viime keväänä maailmanmestaruuteen, vaikka median mielestä joukkueella ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia edes välieriin.

Suomen Valmentajien Vuoden Valmentaja -valinnan perusteissa korostetaan tulosten lisäksi sitä, että valmentajan osaaminen on kokonaisvaltaista ja vaikuttavaa.

– Meillä oli hyviä valmentajia tarjolla Vuoden Valmentajaksi ja valinta ei ollut lainkaan helppo. Jalonen on pystynyt luomaan säännöllisesti menestyviä ja voittavia joukkueita – maajoukkueissa nuorissa ja aikuisissa sekä seuratasolla. Tällä kertaa onnistuminen kohdistui MM-kultaleijoniin. Jalonen loi voittavan ryhmädynamiikan joukkueeseen, joka oli uusi ja nimetönkin, sisältäen muun muassa 18 arvokilpailujen ensikertalaista, tiivistivät valintapäätöstä Suomen Valmentajien puheenjohtaja yleisurheiluvalmentaja Jorma Kemppainen ja varapuheenjohtaja voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti tiedotteessa.

– Hän (Jalonen) teki valmentajana kovia ratkaisuja, kuten leimasi kisapassit ajoissa eikä jäänyt odottamaan apuja valtameren takaa. Jalonen valmentaa ihmisläheisesti. Hän on yhteydessä pelaajiin ennen h-hetkeä ja myös h-hetken jälkeen, tiedotteessa jatketaan.

Suomen Valmentajat on tehnyt vuosittaisia valmentajavalintoja vuodesta 1978 alkaen. Valintojen kategoriat on vuosien saatossa vaihdelleet. Vuodesta 2011 lähtien siirryttiin valitsemaan jälleen vain yksi vuoden valmentaja lajista tai lajityypistä riippumatta, ja tuolloinkin valinta kohdistui Jukka Jaloseen, joka ensi kertaa valmensi silloin Leijonat MM-kultaan.

Urheilutoimittajain liiton jäsenten valinta Vuoden Valmentajaksi julkistetaan 16. tammikuuta. Tässä äänestyksessä Jalosen vahvana haastajana pidetään miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaa Markku Kanervaa. Hän valmensi Suomen miesten maajoukkueen 2019 ensi kertaa arvokisoihin Suomen saavutettua historiallisen EM-kisapaikan.

Eri lajien valmentajien asettamista paremmuusjärjestykseen myös kritisoidaan ja aivan aiheellisesti. Vertailu eri lajien kesken on hankalaa.

Jalonen ja Kanerva ovat vuoden 2019 aikana ylistäneet toistensa saavutuksia. Heidän saavutuksensa osoittavat, että suomalainen joukkuevalmennusosaaminen on 2010-luvulla selkeästi mennyt eteenpäin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Paavo Arhinmäen stadionpäätös koituu kalliiksi – veronmaksajia uhkaa yli 100 miljoonan euron lisälasku

Kommentoi Facebookissa