Trumpin ja Junckerin neuvotteluissa saatiin yllätyssopu pelätyn kauppasodan sijaan: – ”Teimme tänään diilin”

Donald Trump yllätti julistamalla Valkoisessa talossa tähtäävänsä kauppasodan sijasta vapaaseen kauppaan EU:n kanssa, Jean-Claude Juncker vahvisti sopimuksen.

Donald Trump yllätti julistamalla Valkoisessa talossa tähtäävänsä kauppasodan sijasta vapaaseen kauppaan EU:n kanssa, Jean-Claude Juncker vahvisti sopimuksen. (Kuva AOP)

Yhdysvallat ja EU pyrkivät muodostamaan talousalueen, jossa ei ole tulleja, tariffeja tai tukiaisia.

TALOUS Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ovat käyneet talousalueiden välisiä kauppaneuvotteluja Washingtonissa. Trump totesi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa, että USA ja EU yhdessä muodostavat maailmanlaajuisesti suurimman talousmahdin bruttokansantuotteen kannalta.

Viime aikoina on uutisoitu kauppasodan vaarasta Yhdysvaltojen ja maailman eri talousalueiden kanssa. Ennen EU:n kanssa käytäviä neuvotteluja Trump yllätti twiittaamalla, että korkeampien tullien sijasta hänen tähtäimessään on ”reilu kauppa”, jossa alueiden välillä ei ole tulleja, tariffeja tai tukiaisia.

Saman asian Trump vahvisti Valkoisessa talossa. Tuotteista mainittiin erityisesti kemianteollisuuden tuotteet, lääkkeet, nesteytetty maakaasu, teräs ja alumiini sekä soijapavut. EU:n kasvava soijapapujen osto Yhdysvalloista hyödyttää Trumpin mukaan erityisesti keskilännen maanviljelijöitä.

– Päätimme välittömästi asettaa päätöksiä toteuttamaan toimeenpanevan ryhmän, joka molemmin puolin koostuu erittäin älykkäistä ihmisistä ja lähimmistä neuvonantajistamme, Trump muotoili.

Juncker totesi hänellä olleen vain yksi päämäärä saadessaan kutsun Valkoiseen talon.

– Tavoitteenani oli tehdä tänään diili. Ja me teimme diilin tänään, Juncker puolestaan vakuutti.

Juncker myös vahvisti, että EU tulee rakentamaan uusia terminaaleja USA:sta tuotavaa nesteytettyä maakaasua varten. Junckerin mukaan se on viesti myös muille, viitaten näin Nato-huippukokouksen yhteydessä Donald Trumpin esittämään arvosteluun siitä, että Saksa on energia-asioissa Venäjästä riippuvainen ja kuvaannollisesti maan panttivanki.

Trump ja Juncker tapasivat edellisen kerran kaksi viikkoa sitten juuri Naton huippukokouksessa Brysselissä, jossa huomiota herätti Junckerin hoiperteleva ja humalaiselta vaikuttava toiminta. Komission puheenjohtaja on selittänyt käytöstään iskiasvaivoilla.

– Kiitos, Jean-Claude. Haluan lopettaa toteamukseen, että tämä päivä oli erittäin suuri päivä vapaalle ja reilulle kaupankäynnille. Erittäin suuri päivä todellakin, Trump päätti.

Lue myös: Nato-huippukokouksessa nähtiin Niinistö ja Trump – sekä ilmeisessä humalassa hoiperteleva Jean-Claude Juncker

Kommentoi Facebookissa